Vadegust
El verat, un peix amb nom de preu de mercat

El verat és un d’aquells peixos que, com bé indica el seu nom, s’ha fet popular pel seu baix cost i per ser assequible pel consum diari. Ara, per això, com tots els peixos que antigament eren molt econòmics el seu preu ja no és tan irrisori, almenys quan es tracta de verat pescat en aigües del nostre territori.

Segons expliquen a Vadegust des de la Confraria de pescadors de Vilanova i la Geltrú, antigament el verat era un peix que es trobava amb abundància a la zona. “Ara amb prou feines s’aconsegueix pescar una capsa al dia durant l’època de temporada. Per aquest motiu, a la nostra zona s’ha convertit en una delicatessen que es paga cara, ja que el seu preu pot oscil·lar dels sis als set euros el quilo”, informen des de la confraria.

A la costa daurada és un peix que es troba en quasi extinció, però a la costa cantàbrica segueix sent una espècie molt capturada. “Quan és temporada de verat que coincideix amb els mesos abans de la pesca del bonítol, se’n pesquen molts exemplars al nord d’Espanya que arriben a un preu molt econòmic a Catalunya”, afegeixen des de la confraria.

El que és cert és que el verat, a més d’haver-se fet conegut pel seu preu, cada cop es valora més per les seves qualitats nutritives i organolèptiques. “És un peix que es pot servir des de fred, temperat o calent”, comenta Arturo Garzón, un dels treballadors del restaurant barceloní El Racó del Peix. Actualment, en aquest restaurant ofereixen als seus clients una recepta estiuenca en la qual el verat es pot assaborir escabetxat.

Verats en una peixateria |Pixabay

El verat és un peix blau, i com tots els peixos blaus, és ric en àcids grassos, com ara l’omega 3. És per això que entre els dietistes és un producte tan recomanat com el seitó o la sardina, ja que a més de tenir moltes propietats nutritives, conté pocs metalls pesants gràcies a la seva mida. A més, el verat és un peix que s’ha estès entre diverses cultures i que, per tant, ha estat el protagonista de diverses coccions i cuinats. Sense anar més lluny, els nòrdics l’acostumen a fer fumat, a la mediterrània tradicionalment s’ha fregit, els asiàtics l’han servit cru i els anglesos el fan a la planxa.

Ara, la globalització ha permès que totes aquestes receptes s’incloguin a les nostres cuines, i ha fet que el verat s’hagi convertit en un dels peixos més versàtils als fogons. La seva temporada va del febrer al maig, que és també quan és més econòmic, i els experts recomanen el consum d’entre dues i tres racions a la setmana per treure’n tots els beneficis nutricionals.

Des del mercat de la Boqueria adverteixen que quan es compra verat s’han d’escollir les peces més petites, ja que acostumen a ser les de més qualitat. Alhora, recorden que es tracta d’un peix que s’ha de consumir ben fresc, per això cal fixar-se en la seva pell. “Cal que tingui la pell brillant i la carn consistent. Com que és un peix que mostra signes de falta de frescor al cap de poc d’haver sigut pescat, si no l’hem de cuinar el mateix dia de la compra o l’endemà, el millor és congelar-lo”, recorden des del mercat.

Si no fos per les espines, el verat és un d’aquells peixos que podria enamorar qualsevol paladar gràcies al seu toc greixós i la seva carn consistent. Però, per als més menuts, això d’haver d’esquivar punxes és un inconvenient. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa