Hi ha moltes persones que quan escolten “Tronc de Nadal” només pensen en el tió. Però la veritat és que a Catalunya existeix un altre tronc icònic. Aquest omple els aparadors de les pastisseries per festes i endolceix els paladars dels amants de la xocolata.
El Tronc de Nadal és un pastís típic de les postres nadalenques que es fa amb pa de pessic i trufa. El tronc de Nadal s’assembla al braç de gitano, ja que es fa amb planxes de pa de pessic que es farceixen, s’enrotllen i es decoren per simular l’escorça d’un arbre. Es coneix que va començar a elaborar-se als anys quaranta com homenatge al tió de Nadal (que és un dels elements màgics de la tradició catalana per festes). “El Tronc de Nadal tradicional és un dolç força pesat, perquè es feia a base de cremes que aguantessin bé sense nevera i lluïssin a l’aparador durant uns dies”, explica a Vadegust el president del Gremi de Pastissers de Girona, Àngel Garcia, que també és propietari de la pastisseria Tall Dolç de Figueres. Garcia fa temps que ja no fa el Tronc de Nadal tradicional, però sí que ven la versió més lleugera d’aquest dolç que s’ha posat de moda recentment i està inspirat en la cuina francesa. Concretament, en la Bûche de Noël, que és el dolç típic que es menja durant la nit de Nadal a França.

Segons el president del gremi gironí, la recepta francesa és més lleugera que la típica catalana i té més sortida avui dia. “Ara, les persones busquen coses més sanes i menys calòriques. Crec que el Tronc de Nadal de tota la vida no encaixa amb el públic actual perquè està fet a partir d’unes trufes molt cuites, una alta quantitat pa de pessic i també de xocolata”, explica Garcia. En canvi, Lluís Canal, el pastisser de la confiteria Canal (Barcelona), segueix fent el Tronc de Nadal tradicional i també unes noves versions “adaptades al paladar actual”. Canal forma part de la segona generació de la Pastisseria Canal, que va obrir el 1970 i es dedica a crear innovacions delicioses utilitzant les receptes dels dolços tradicionals. “Al Tronc de Nadal no li ha passat com a les Cristines que han quedat més oblidades per l’imaginari gastronòmic o el brioix d’ou bullit. Crec que el Tronc encara té molta sortida, malgrat que la gent prefereixi el que s’ha inspirat de la cuina francesa”, concreta Canal.
Canal recorda que el Tronc de Nadal ha estat a l’aparador de la seva pastisseria des que ell era ben menut. “En aquests moments, nosaltres fem una versió d’aquest pastís molt divertida i amb una decoració molt treballada. Però, també fem el típic que porta la mateixa crema de mantega que les sares (uns altres dolços) i que es fa gairebé tot amb mantega. És un pa de pessic enrotllat, farcit de trufa i pintat amb mantega per fora. Per a mi és deliciós”, comenta el pastisser barceloní, que aposta per aquestes postres tradicionals durant les festes de Nadal.

A Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental) també hi ha pastissers enamorats del Tronc de Nadal. Aquest és el cas de Lluís Costa, el propietari de la Pastisseria Vallflorida. Costa explica, a Vadegust, que cada any fan la recepta tradicional d’aquestes postres. “Ara fa uns dotze anys que també fem apostes més modernes de Tronc. Per exemple, fem versions de mitja canya que imiten una soca d’arbre escapçada o d’altres que farcim amb mousse de fruita de la passió o de mango. Estem innovant, però no ens oblidem del nostre dolç tradicional, fet amb pa de pessic enrotllat i xocolata per dins“, diu el pastisser vallesà, que revela que uns dels secrets del seu Tronc de Nadal és mullar el pa de pessic amb suc de taronja natural i després afegir-hi compota feta a mà d’aquesta mateixa fruita.
El Tronc de Nadal és un dolç fet a mida per als més llaminers que, a més, ens recorda a un dels objectes que ens ha fet somiar de menuts: el tió.