Vadegust
El Tortell de Sant Antoni, un brioix amb fava i sorpresa

El tortell de Sant Antoni comparteix les mateixes característiques que el tortell de Reis, però al primer no se’l decora mai amb fruita confitada”, diu a Vadegust Enric Prats, del Forn Banys (La Garriga). En aquest cas, es tracta d’un dolç que acompanya la celebració dels Tres Tombs, en honor a Sant Antoni Abat. I, també una pasta feta per vestir una de les primeres celebracions de l’any i festa major d’hivern, on els carrers de Barcelona i altres ciutats s’omplen de balls, comparses i menjars tradicionals.

Com diu el refranyer “Sant Antoni del porquet és el primer sant del fred”, sent el 17 de gener el dia que se celebren els actes principals al voltant d’aquesta diada. A més, el dia de Sant Antoni està estretament lligat amb els pagesos, els descendents dels traginers i els que tenen relació amb el món del cavall. De fet, la llegenda explica que el Sant era un gran amic dels animals i que es dedicava a curar-los quan resultaven ferits. Per això, s’ha convertit popularment en la festa religiosa en honor als animals de tragina, els quals reben la benedicció per part del rectors de les esglésies. Actualment, és una de les exhibicions etnogràfiques de l’univers traginer més importants del nostre  territori. 

El tortell de Sant Antoni té la mateixa forma que els tortells de diumenges i de totes aquelles pastes que tradicionalment han servit per celebrar els esdeveniments importants a Catalunya. És un pastís de forner en forma d’anella fet de pasta de brioix o pasta fullada que es troba farcit amb tota mena de productes: des del tradicional massapà, la trufa o la crema fins al cabell d’àngel. “Una de les particularitats d’aquest dolç és que dins del farciment també se li amaguen dues sorpreses: una fava seca i un petit animal o picarol”, detalla Prats, recordant que la figura de l’animal fa una picada d’ull al món traginer i a la vida del Sant. 

Tortell de Sant Antoni del Forn dels Banys | Facebook Forn dels Banys

La fava dins dels tortells, que actualment tothom vincula amb qui paga el tortell de Reis, tenia un simbolisme de fortuna per als nostres avantpassats. Concretament, la fava augurava sort en les properes collites a qui la trobava. Però la història d’aquesta llegum va canviar al segle XVIII quan el cuiner del rei Lluís XV, a petició del rei, va posar dins del tortell una moneda d’or, que a la llarga va provocar que la fava passés a ser un símbol de mala fortuna dins dels tortells.

Els ingredients principals del Tortell de Sant Antoni són ous, mantega, sucre, llevat, llet, farina, anís i massapà. L’elaboració segueix els mateixos passos que la de qualsevol pasta de briox. Primer de tot es barregen els ingredients en una pastadora. Un cop la massa està llesta, es deixa reposar durant mitja hora o tres quarts. Tot seguit, s’estira amb un corró per donar-li forma de rectangle i es deixa reposar fins que s’enforna. Un cop cuit, es cobreix amb sucre glaç. 

Tot i que la celebració dels Tres Tombs està molt arrelada al nostre territori, la costum de comprar un tortell per aquesta diada és molt inferior que el dia de Reis,  en el qual aquesta pasta segueix sent un dels imprescindibles de les taules. Però, de nou, el Tortell de Sant Antoni demostra un dels grans encerts de la pastisseria catalana: la creació d’un dolç tan senzill com el tortell que té la capacitat de reunir les famílies els diumenges, i sempre transmetre sensació de joia i alegria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa