“Ara més que mai necessitem explicacions, sinó els pescadors deixarem d’existir mentre els governants es queden de braços plegats”, han denunciat aquest abril des de la Confraria de Pescadors de Tarragona per xarxes socials. La realitat és que les captures de peix blau a la ciutat han caigut més d’un 60% des del 2018 i que el desànim cada cop s’apodera més dels pescadors de la zona, que asseguren que la sobrepoblació de tonyines és la responsable de la falta de sardina i seitó. 

El peix blau de Tarragona ha estat el primer de la mar Mediterrània a aconseguir la Marca Q de qualitat de la Generalitat. “El seitó i la sardina de Tarragona són de més qualitat que els del Cantàbric. Principalment perquè els que venen d’aigües càntabres estan plens d’anisakis i tenen la carn menys ferma”, explica Maria Teresa Abell, la propietària i tercera generació de la Peixateria Just (Reus), que des del 1936 omple els carretons dels tarragonins de peix. Abell explica a Vadegust que el peix blau de la zona és molt apreciat pels consumidors, però assegura que cada cop se’n troba menys i que actualment és més petit que abans: “De vegades, la gent prefereix comprar sardines i seitons més grossos. Però no tenen res a veure amb els pescats a Tarragona”, diu la peixatera. 

Peix blau de la Confraria de Pescadors de Tarragona | Cedida

Fa temps que la mida de les espècies de peix blau a Catalunya està regulada i controlada per tal d’evitar la pesca d’exemplars immadurs, fet que podria amenaçar la salut de la mar. El peix blau en general presenta escates blavoses i una proporció de greix a la carn més alta que en el cas de l’anomenat peix blanc, és més sedentari i neda prop de la superfície de l’aigua. 

El gran valor gastronòmic i nutritiu de la carn del peix blau tarragoní prové de la combinació del clima suau habitual de les seves comarques i del bon estat de les aigües de la Costa Daurada. Ara mateix, a Tarragona es troben en temporada de veda fins al juliol per deixar que les espècies marines es reprodueixen. Tot i que a la Llotja se segueix venent producte pescat a la zona: tot aquell que s’aconsegueix gràcies a la tècnica de l’encerclament i la del palangre. Tanmateix, els pescadors alerten que tot i l’aturada biològica cada cop hi ha més barques de la zona que tornen buides i que les tones de peix blau segueixen disminuint. 

Sigui com sigui, diverses espècies de peix blau que es pesquen a les comarques del Baix Camp, el Baix Ebre i el Tarragonès han estat reconegudes amb el segell de denominació d’origen protegida, com és el cas de la sardina, l’anxova, el sorell, la cavalla, el bis i la voga. El Pòsit del Serrallo, al barri dels pescadors de Tarragona, ofereix en el seu menú diari peix de proximitat. “Nosaltres tenim una peixateria a Cambrils que ens serveix el peix fresc de la zona”, diu orgullós Àngel Pérez, el gerent del restaurant. 

Sardines amb all i julivert del Restaurant El Pòsit | Cedida

Pérez comenta a aquest digital que el sabor de la sardina o dels peixos blaus pescats al Tarragonès “no té res a veure amb el que ve d’altres zones”: “Les sardines de fora s’acostumen a desfer mentre les cuines. En canvi, les tarragonines tenen la carn més tersa i compacta i un sabor molt més sofisticat, amb un punt a mar pujat gràcies a les aigües del mediterrani”, assegura el restaurador.

El peix blau pot ser consumit de mil maneres: fresc, guisat, a la planxa o en salaó, entre d’altres. Però, des del Pòsit saben que el tarragoní no necessita disfresses i l’acostumen a fer a la brasa o a la planxa, perquè llueixi el producte. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa