Vadegust
El pa de figues, el fidel aliat dels formatges i els torrons
agraph -->

“Nosaltres fem pa de figues des de fa més de trenta anys”, diu Àngel Rius, propietari de l’empresa Fruits Secs Rius (Manresa), que es dedica a la torrefacció i distribució de fruits secs, especialment a la Catalunya Central. Rius explica a Vadegust que el pa de figues principalment el compren els artesans i paradistes que munten mercats ambulants o medievals per Catalunya. “Ara mateix no n’estem produint quasi perquè la Covid-19 ha deixat el sector dels paradistes enfonsat”, lamenta. Aquest empresari confia que durant les festes de Nadal torni a créixer l’interès pel pa de figues. “Normalment per aquestes dates moltes persones volen acompanyar les postres i els torrons amb aquest pa”, afegeix Rius.

El pa de figues és una especialitat dolça pròpia de la tardor i de l’hivern perquè coincideix amb el temps de collita d’aquesta fruita. Es consumeix a molts indrets de Catalunya i, segons els historiadors, estava vinculat als períodes de carestia. Com explica Montserrat Soler, la filla de la família de Cal Pujolet, un petit mos de pa de figues dona molt aport calòric i serveix per mantenir l’energia tot el dia: “Jo sempre m’emporto un bocinet de pa quan vaig d’excursió. És molt més sa que portar a la motxilla una barreta comercial d’aquestes energètiques i, a més, està més bo”, apunta Soler. Ella i la seva família participen amb la seva parada al mercat artesanal que se celebra a Collbató, a l’ombra perenne de la muntanya de Montserrat. Abans de la pandèmia, aquest mercat oferia tots els diumenges la sensació d’estar a un mercat com els d’abans, on hi havia des de fruita, verdura, embotits i formatges a ocells, eines de ferreteria i aixovar per la llar. Soler explica que fa més de vint-i-cinc anys que produeixen pa de figues artesà: “Ho sé perquè quan vaig néixer a casa ja veia els meus pares fer-ne”, riu.

Tant Rius com Soler expliquen que per fabricar el pa de figues deixen assecar aquestes fruites i quan estan seques els hi treuen les cues i les trituren fins que queda una massa uniforme. Normalment es barreja el pa amb altres fruits secs, com poden ser les anous, les avellanes o els dàtils. Rius comenta que hi ha receptes que afegeixen anís o matafaluga per donar un sabor més característic aquest dolç. Segons Rius, la recepta del pa de figues va néixer de la cuina d’aprofitament: “Les figues seques ja es conserven molt bé, però si les premses encara poden durar més temps. A més, a l’estar aixafades incrementen el seu sabor, fent que quedi un producte molt més melós”, especifica.

El pa de figues marida a la perfecció amb el formatge. Per aquest motiu, la família de Cal Pujolet va començar a portar-lo a les seves parades. Ells tenen una formatgeria que es troba dins l’entorn del parc natural de Montserrat i fa més de cinc generacions que hi produeixen formatges casolans. Una de les seves especialitats és el mató de Montserrat que l’acompanyen durant els seus tastos del mercat ambulant amb un tros de pa de figues. “Fa molts anys que muntem la parada i, sobretot, el pa de figues entusiasma els turistes japonesos i coreans. Ells quan venen a visitar Montserrat sempre en compren”, diu Soler.

El pa de figues és un producte que s’acostuma a veure a les taules catalanes per Nadal al costat dels torrons, com el pa de dàtil. Per festes és més fàcil trobar aquest producte als supermercats, però la resta de l’any és més complicat poder-lo comprar (malgrat que es pot trobar als mercats ambulants i les botigues gourmet). Aquest pa dolç es pot menjar sol o acompanyat i és l’ingredient perfecte per les receptes on es vol aconseguir un contrast. A més de ser organolèpticament deliciós, és un bon regulador del colesterol i de la glucosa en sang perquè té una alta quantitat de proteïnes i greixos saludables.

On comprar pa de figues: Fruits Secs Rius, Cal Pujolet i Casa Ametller

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa