Quantcast
El menjar blanc, una recepta medieval – Vadegust

El menjar blanc, una recepta medieval

Es troba recollida en el Llibre Sent Soví (segle XIV) i els pastissers reusencs encara l'elaboren cada dia

El menjar blanc és un d’aquells plats que ha sobreviscut al pas dels segles i que, si les seves cullerades parlessin, explicarien històries de fa molt. La recepta d’aquestes postres està present a moltes cuines: a Itàlia en diuen biancomangiare i a França blanc-manger. El menjar blanc a Catalunya és típic de Reus, i només en aquesta ciutat el cuinen cada dia de l’any.

La Confiteria Padreny és una confiteria que va fundar Josep Padreny Güell el 1815 i que, ara, es troba al carrer Hospital de Reus. La seva gerent, Glòria Vicheto, explica a Vadegust que als inicis a Padreny no es feia el menjar blanc, “però que la seva mare (que té setanta-nou anys) recorda com ja des de ben petita aquestes postres s’elaboraven a l’obrador”.

“El menjar blanc també es fa a les Balears i a les Terres de l’Ebre, però no és tan típic com aquí. Per a nosaltres el menjar blanc és un dolç identitari de la ciutat. Tant és així, que una empresa n’ha creat una versió prefabricada perquè tothom es pugui fer aquestes postres a casa”, diu Vicheto, que considera que aquest succedani espatlla la fama del menjar blanc, “perquè està pensat per fer-se amb llet de vaca quan l’autèntica recepta es fa amb llet d’ametlles i no porta cap producte d’origen animal”.

El Llibre de totes maneres de potatges de menjar, més conegut com a Llibre de Sent Soví (un receptari medieval redactat per un autor anònim el 1.324), és el primer document que deixa constància de l’existència del menjar blanc. D’aquestes postres existeixen diverses receptes i es coneix que algunes ordres religioses cuinaven una variant de l’actual menjar blanc durant la Quaresma, quan no els hi era permesa la ingesta de la majoria dels aliments. Segons explica Miquel Caelles, el propietari de la pastisseria Caelles (Reus), se sap que els monjos de l’ordre religiós de la Cartoixa feien un plat que també s’anomenava menjar blanc, “però aquest es feia amb el suc de la gallina”.

Menjar blanc | La Confiteria Padreny

Quan es va fundar la pastisseria Caelles l’any 1957 el menjar blanc només es feia per Quaresma, abans del Nadal i després de festes. “La gent volia unes postres menys pesades que fossin senzilles i deixessin enrere els grans tiberis de les festes. Ara, en canvi, de menjar blanc en fem tots els mesos de l’any, ja que molts restaurants volen incloure aquest dolç al seu menú diari”, diu Caelles, que se sent orgullós que el menjar blanc sigui un plat que agradi més enllà de Reus. “Repartim menjar blanc per tot Tarragona i també per Tortosa”, especifica el pastisser.

El menjar blanc són unes postres de cullera que recorden a un flam per la seva textura. Vicheto revela, a aquest diari, la recepta que segueixen la majoria de pastissers de la ciutat. “Primer de tot escaldem les ametlles i les espremem per treure la seva llet, com si féssim orxata. Després molem l’arròs, en fem una farina i en traiem la llet. Tot això ho barregem amb midó, canyella, sucre, sal i ratlladura de llimona. Quan ho tenim tot en un mateix recipient ho fem coure fins que aconseguim la consistència desitjada. Tot seguit, ho aboquem en unes cassoletes”, relata la gerent, mentre deixa clar que aquestes postres són igual de delicioses calentes com fredes.

Per a Caelles el menjar blanc també pot recordar a una crema pastissera, però la diferència és que la base de la seva producció no té ni ous ni llet. “El secret és que tot és ametlla”, diu el pastisser que recorda que abans aquestes postres se servien en cassoletes de terrissa i que ara es venen en potets d’alumini.

Sigui com sigui, el menjar blanc són unes postres dolces que no embafen i poden acompanyar qualsevol àpat, marcades pel seu sabor d’ametlla i distingides pel seu color blanc i consistència merengada.

Nou comentari