Vadegust
El Col·lectiu de Cuina Pirinenca, sabor de muntanya i tradició

“La Cerdanya sembla que la coneix tothom, però quan grates te n’adones que hi ha poca gent que de debò en coneix els seus costums i tradicions”,  explica Ramón Torruella a Vadegust.  Torruella és l’actual president del Col·lectiu de Cuina Pirinenca i el propietari del restaurant Cal Torru (Bolvir). Un restaurant “on la flaire de muntanya es percep en tots els racons”, i es pot menjar des del tradicional trinxat a un caneló de cua de bou. 

Com Cal Torru, el Col·lectiu de Cuina Pirinenca té com a objectiu promocionar el territori, la cuina de proximitat i el producte local de la Cerdanya. Fa quinze anys que uns quants restauradors de la zona van decidir unir-se per transmetre l’essència de la comarca a través dels seus plats. “Veiem que hi havia molta promoció de la cuina d’altres territoris, com la volcànica de la Garrotxa o la de l’Empordà, però que a casa nostra ningú estava fent aquesta feina de difusió”, recorda Torruella. 

Per aquest motiu, el col·lectiu cada any celebra diversos esdeveniments per donar a conèixer alguns dels productes autòctons més representatius de la zona. La Festa del Trinxat, la Festa del Nap de Ger, la Festa del Comerç de Puigcerdà, les Jornades de la Xicoia i el Bolet de primavera,… són alguns dels exemples dels actes que organitza aquest grup de restauradors. La gran majoria de la població ja coneix el trinxat, però no tothom sap quines són les característiques del nap de Ger, ni que es tracta d’un producte de tardor pel qual s’està lluitant per recuperar-ne el conreu i cobrir-ne la demanda gastronòmica. “A més de celebrar actes on posem en relleu productes típics de la comarca o alguns plats tradicionals, també hem participat a grans esdeveniments, com va ser el tast gastronòmic en motiu de la celebració dels 35 anys de la construcció del túnel del Cadí”, recorda Torruella. 

Un cuiner del Col·lectiu de Cuina Pirinenca

Formar part del col·lectiu és, per tant, creure en les possibilitats gastronòmiques del territori i portar la innovació culinària i tècniques d’avantguarda més enllà dels epicentres. Avui, aquesta associació està formada per Ca la Núria de Bellver i Puigcerdà, Cal Jet – Bistrot de Muntanya de Ger, Cal Torru de Bolvir, Cerdanya EcoResort de Prullans, el Tiró d’Alp, Hotel del Prado, Hotel Park Puigcerdà, la Fonda de Cal Fuxet d’Aransa i la Chaumière de Font-Romeu. L’últim restaurant és l’únic que representa la cuina de la Catalunya del Nord, que beu de la tradició catalana amb reminiscències de la francesa. 

El Col·lectiu de Cuina Pirinenca va néixer per obrir la mirada de la cuina gastronòmica de la Cerdanya al món i per donar a conèixer els grans xefs que s’amaguen al territori. Des de la història de la cuinera Núria Bonet (propietària de Ca la Núria) que es va formar entre els fogons del Bulli i els de Nando Jubany, o fins a descobrir els secrets del restaurant familiar Tiró d’Alp, que representa la cuina casolana i treballa amb producte de temporada, de proximitat i de gran qualitat.

Sigui com sigui, el col·lectiu és una aposta pel producte agroalimentari de la Cerdanya, que vol dinamitzar el turisme culinari i ampliar el receptari de la comarca.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa