La clotxa és un d’aquells productes que si no ets local, no coneixeries. També és una d’aquelles elaboracions del receptari català que s’han mantingut gràcies a les festes populars i a la passió de les veïnes i veïns. “La fan a la plaça del poble normalment per festa major o celebracions puntuals”, expliquen a Vadegust des del bar del Casal d’Avis de Tivissa, des d’on recorden que és un mos molt popular entre la gent gran, però que ha calgut una feina de recuperació del patrimoni gastronòmic perquè no es perdés amb el pas del temps.
Actualment, la clotxa s’ha convertit en el plat icònic de la mancomunitat MIDIT, que aplega les poblacions de Vandellòs, l’Hospitalet de l’Infant, Tivissa i Pratdip. Es tracta d’un plat que representa l’autenticitat rural i les tradicions del territori, a més de ser una recepta saludable, ja que està formada per ingredients típics de la mediterrània (pa, oli, verdures i peix blau).
“Són les organitzacions del poble les que s’encarreguen de comprar, fer l’arengada a la brasa i oferir aquest menjar de carrer a la gent”, explica l’expropietària del restaurant Can Macari de Vandellòs i veïna del poble, Paula Barceló. Per a Barceló, és un orgull que la recepta segueixi sent la protagonista de molts actes i celebracions locals. “Es tracta d’una recepta que va néixer al camp, de la mà dels nostres avantpassats, i que la seva senzillesa l’ha fet una delícia com ho és la coca de recapte”, diu la tivissenca, recordant la importància de commemorar les menges típiques i apropar-les a les noves generacions i els nouvinguts.

Què porta la clotxa?
La clotxa consisteix en un pa sencer al qual se li treu la molla i se li afegeix una arengada feta a la brasa, pell de tomàquet, oli i es torna a tapar amb la molla. La preparaven els pagesos al camp amb la voluntat de barrejar els ingredients que tenien més a mà. Per això, el pa de pagès i un bon raig d’oli d’oliva són els seus grans protagonistes.
Per homenatjar aquest plat típic de la Ribera, cada mes de març se celebra en aquests municipis la Festa de la Clotxa, en la qual els restaurants de la comarca incorporen la recepta en les seves cartes i també en fan les seves pròpies variacions.
Els darrers anys, la reivindicació de la clotxa ha propiciat la seva presència tant a les cases particulars com també a diferents restaurants de la Ribera d’Ebre. Sobretot, han estat les associacions de la comarca les que han consolidat la clotxa com a plat popular i l’han fet un atractiu més pel turisme.
Sigui com sigui, la clotxa és la constatació que la senzillesa, de vegades, és la clau de l’èxit. Perquè sovint no calen grans barreges, sinó gana i bon producte.