Les bledes són una d’aquelles verdures que han estat eternament odiada pels infants. Però, el motiu, probablement, és la manera en la qual les servien als menjadors escolars: bullides, llefiscoses i plenes d’aigua, al costat d’unes quantes patates massa toves. 

La realitat és que les bledes són un producte molt típic de la nostra dieta mediterrània. Ara, cada cop hi ha més receptes que fugen de les bledes aigualides i que tenen l’objectiu de dignificar i donar una nova oportunitat a aquesta verdura. Sense anar més lluny, hi ha gent que les utilitza crues per fer amanides, per fer-ne sucs verds o, fins i tot, purés. També es poden fer a la catalana amb alls, panses i pinyons, com els espinacs. O optar per una versió més clàssica que és cuinar-les al forn amb beixamel. 

Per fer-les més atractives, les bledes que hi ha en aquests moments als mercats no tenen res a veure amb les de fa vint anys. “Abans les bledes tenien molta penca (tija blanca) i ara gairebé només es ven la fulla (la part verda)”, explica l’Albert de Cal Neguit, a Vadegust. A Cal Neguit practiquen l’agricultura integrada, i des del 1887 són una de les parades emblemàtiques de la Boqueria de Barcelona. De fet, en aquest mercat ja han passat cinc generacions de pagesos de Cal Neguit, que sempre han treballat al Parc Agrari del Baix Llobregat. Fins als anys 90 van tenir les seves terres a la part de l’Hospitalet (on avui hi ha Fira2), i a partir de l’expropiació del Ministeri de l’Habitatge es van traslladar a Sant Boi, on encara treballen. 

La bleda del Baix Llobregat es caracteritza per tenir un aspecte molt vistós, amb unes fulles de color verd viu. Una de les responsables que les bledes del Parc Agrari llueixin tan esplendoroses és la terra. L’horta del Delta del Llobregat és ideal per a cultivar bledes, ja que el sòl és molt permeable, compta amb irrigació constant i grans dosis de sol durant tot l’any. 

Sopa de bledes | Pixabay

La bleda, a diferència de l’espinac, la produïm tot l’any al Baix Llobregat. L’espinac, a l’estiu el deixem de fer perquè de seguida es posa groc i el seu aspecte no atrauria compradors”, justifica l’Albert. En canvi, les bledes són de producció perenne. Al Baix Llobregat hi ha productors que fan la plantació de bledes amb llavors directament o per trasplantament amb la sembra de planter (aquesta és una de les pràctiques més esteses perquè permet obtenir unes bledes per vendre en menys de trenta dies), tal com explica el pagès. 

Un dels altres encarregats de donar un pes culinari a les bledes ha estat el Col·lectiu Sabors de l’Horta. Es tracta d’una associació formada per grans xefs i restaurants baixllobregatins que recull la tradició del conreu local i dinamitza receptes amb els seus productes autòctons. 

Tot i que les bledes no s’han fet famoses per enamorar els paladars d’entrada, els nutricionistes sempre han defensat les grans propietats d’aquesta hortalissa. Les bledes són ideals per a dietes depuratives i diürètiques, ja que tenen molta fibra i poques calories. A més, contenen minerals beneficiosos per l’organisme com el calci o el potassi, i la vitamina C i A. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa