Vadegust
Una carnisseria vegana a Barcelona, és una broma?

Aquest mes de setembre s’ha obert a Barcelona la primera carnisseria vegana. Es diu Farmers Veggie Butchers i està situada al carrer de l’Or número 16, al barri de Gràcia. Quan em vaig assabentar de la notícia em va faltar temps per acostar-me a aquesta botiga i veure què hi havia. En aquest establiment s’hi poden comprar botifarres, xoriços, salsitxes, “morcilla”, pinxos, bacon, hamburgueses,… que elaboren els seus propietaris amb ingredients que són 100% d’origen vegetal, però amb un aspecte 100% igual als que podríem trobar elaborats amb carns animals. També venen formatges d’origen vegetal.

Des del món dels carnívors, el més fàcil seria començar a fer bromes amb aquest nou establiment i preguntar-se quin sentit té imitar productes d’origen animal si s’ha renunciat a la carn en la dieta. Però si es vol anar més enllà de les polèmiques frívoles, hi ha una raó fonamental per justificar l’existència d’aquests productes: l’adaptació.

Una gran majoria de persones que segueixen una dieta vegana no ho fan per raons gastronòmiques, sinó per raons de benestar animal i de sostenibilitat. Per tant, per a una persona que porta fent una dieta omnívora durant molt de temps, fer el pas a una dieta vegana no és un procediment tan simple com es pot pensar. Tot i tenir la ferma convicció de no voler menjar aliments d’origen animal, durant el període inicial del canvi de dieta és possible que es trobin a faltar característiques de les carns, tant de gust com de textura. Aleshores el consum de productes d’origen vegetal que tenen un aspecte i una textura gairebé idèntica als d’origen animal, ajuda a fer aquesta transició.

D’altra banda i deixant de banda les qüestions morals o ideològiques, les empreses que hi ha al darrera dels productes d’origen vegetal que imiten als animal, no només busquen satisfer les necessitats dels col·lectius vegetarians i vegans, sinó també dels carnívors, donant-los una alternativa considerada més sostenible a llarg termini. I alguns defensen que més saludable. De fet, en els països més avançats en aquesta matèria, les carnisseries veganes ja tenen un percentatge de clients que no són ni vegetarians, ni vegans, són omnívors que veuen en aquesta mena de productes d’origen vegetal que imiten l’animal una nova manera d’alimentar-se.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa