La truita de patates és un dels plats més tradicionals del receptari de Catalunya, però també d’arreu de la península ibèrica. No només es menja a les cases, sinó que és omnipresent en tota mena de pícnics, àpats a l’aire lliure, menús de carmanyola i en les ofertes de tapes, pinxos i entrepans dels bars i dels petits restaurants.

Hi ha moltes teories sobre quin va ser el seu origen. La majoria d’autors coincideixen en que és un plat que es devia crear a partir de la necessitat de trobar un aliment econòmic per pal·liar la gana, basat en dos productes que hi solia haver a totes les cases: ous i patates. Hi ha una altra teoria en la que s’assenyala que les patates es van afegir a la truita d’ous per abaratir el plat, ja que la truita només amb ous en requeria masses per atipar als comensals i eren més costosos que les patates.

Malauradament jo no he tingut la oportunitat de tastar les truites de patates que feien les meves àvies, però de ben segur que eren les millors. És un d’aquells plats, com succeeix en el cas dels macarrons, que els de les àvies de cadascú sempre són els millors del món.

També és molt confús si en les primeres receptes d’aquest plat hi posaven ceba o no. Tot apunta que no, però hi ha alguna teoria que afirma que sí. En qualsevol cas, la ceba, com a ingredient de la truita de patates, és un element de debat permanent entre tots els amants d’aquest plat. La veritat és que he tingut l’oportunitat de tastar truites de patates meravelloses amb ceba i també sense.

Jo soc dels que m’encanta posar ceba a la truita de patates: a part de donar-li més gust la fa més melosa, si bé és veritat que amb la tendència actual de fer les truites molt poc quallades cal anar amb compte amb el punt de cocció i, per tant, amb la textura amb que quedi la ceba, ja és un dels factors que genera més discòrdia entre els comensals.

I vosaltres, sou de truita de patates amb ceba o sense?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa