Vadegust
La plaga de la galta o melós de vedella

Jo no sé si us passa a vosaltres, però ja abans de la pandèmia tenia la sensació d’una omnipresència de les galtes de vedella, també conegudes com a melós de vedella, en tota mena de menús de celebració i també en menús degustació. No és que no m’agradi aquest plat, al contrari, el trobo deliciós i m’encanta, però com passa sovint quan un plat o un ingredient te’l trobes massa sovint, l’acabes avorrint.

Després de la reobertura dels restaurants m’he dedicat a comptar quantes vegades les galtes o melós de vedella apareixien en els menús de celebració i/o degustació dels restaurants. I resulta que en 19 dels darrers 25 àpats gastronòmics que he tingut la sort de poder gaudir, bé sigui convidat en celebracions, en esdeveniments o bé en menús degustació fets en restaurants d’alt nivell, la galta de vedella ha estat el plat principal de carn. Cuinada de força maneres diferents, la galta o melós de vedella ha estat la carn triada en un 76% dels àpats i us puc ben assegurar que la localització dels restaurants ha estat força repartida per tot Catalunya.

Melós de vedella cuinat per Fermí Puig | Facebook La Vinya del Senyor

Així s’ha confirmat la sensació que tenia d’omnipresència de la galta de vedella. Preguntant a alguns restauradors per aquest fet, la seva resposta ha estat que és un producte que s’adapta molt bé a les peticions dels clients, que volen plats lluïts a un preu assequible. La galta de vedella té una relació qualitat preu imbatible, sobretot si la comparem amb el preu de les parts considerades més nobles de la vedella, ja que es pot trobar al mercat per una forquilla que oscil·la entre els 11 i els 15 euros/kg. Segurament per aquest motiu aquesta peça s’ha generalitzat tant en tota mena de menús degustació i de menús per grups.

Les galtes de vedella són la part d’aquest animal que es troba a ambdós costats de la cara, formen part dels menuts i és una carn molt gustosa i preuada per la seva textura, molt tendra, gràcies a la gelatina que contenen. Molt versàtils a la cuina, es poden cuinar de moltes maneres. Quan estan ben fetes es desfan a la boca i amb la gelatina que deixen anar s’enriqueixen salses delicioses.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa