Vadegust
La coca de Sant Joan, de forner o de pastisser?
agraph -->

Vagi per davant que no tinc cap mena d’intenció de polemitzar al voltant de si les millors coques de Sant Joan les elaboren els forners o els pastissers. Mentre la comprem en un establiment que les elaborin de manera artesana, tant és que sigui una fleca o una pastisseria. Amb les seves semblances i les seves diferències, de ben segur que elaborada per uns o altres, serà un producte de qualitat que ens farà gaudir.

Del que no hi ha cap dubte és que comprar la coca de Sant Joan en una fleca o en una pastisseria sempre serà una opció molt millor que comprar una coca industrial. La qualitat de les coques elaborades per artesans sempre serà molt superior a les que fabriquen els obradors industrials.

L’agència de màrqueting gastronòmic Sr y Sra Cake organitza un concurs que té per objectiu trobar la millor coca de Sant Joan. Aquest concurs compta amb el suport del Gremi de Flequers de Barcelona, ​​el Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, ​​el Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines, el gremi de forners de Lleida i Associació de Forners i Pastissers de Balears. Tal i com expressen els seus organitzadors: “La coca de Sant Joan necessitava un concurs. Un reconeixement professional per una elaboració que ha esdevingut símbol de la tradició catalana, on els pastissers i forners en són els màxims protagonistes”.

En aquest concurs hi participen forners i pastissers d’arreu de Catalunya que poden competir per ser reconeguts com els elaboradors de la millor coca de Sant Joan en quatre categories: Tradicional (de fruites confitades i pinyons); de Crema i pinyons, Creativa i de Llardons.

Enguany la Millor Coca de Sant Joan ha estat la coca de crema i pinyons que elabora Can Plana, una fleca-pastisseria de Sant Feliu de Llobregat. En la resta de categories, els elaboradors guanyadors han estat la pastisseria-bomboneria Joan del Papiol en la categoria de millor coca creativa, la fleca pastisseria Can Berta de Palau Saverdera en la categoria de millor coca tradicional, i la pastisseria Cobo de l’Espluga de Francolí en la categoria de millor coca de llardons.

Si us trobeu davant d’una coca de Sant Joan de la que no en sabeu l’origen i voleu saber si és artesana o industrial, tot i que no són elements irrefutables, l’absència de pinyons, la mida petita de la fruita i que la massa no sigui esponjosa i elàstica poden indicar l’origen industrial de la coca.

Bona revetlla!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa