La coca de Sant Joan, de forner o de pastisser?

"L’absència de pinyons, la mida petita de la fruita i que la massa no sigui esponjosa i elàstica poden indicar l’origen industrial de la coca"

Vagi per davant que no tinc cap mena d’intenció de polemitzar al voltant de si les millors coques de Sant Joan les elaboren els forners o els pastissers. Mentre la comprem en un establiment que les elaborin de manera artesana, tant és que sigui una fleca o una pastisseria. Amb les seves semblances i les seves diferències, de ben segur que elaborada per uns o altres, serà un producte de qualitat que ens farà gaudir.

Del que no hi ha cap dubte és que comprar la coca de Sant Joan en una fleca o en una pastisseria sempre serà una opció molt millor que comprar una coca industrial. La qualitat de les coques elaborades per artesans sempre serà molt superior a les que fabriquen els obradors industrials.

L’agència de màrqueting gastronòmic Sr y Sra Cake organitza un concurs que té per objectiu trobar la millor coca de Sant Joan. Aquest concurs compta amb el suport del Gremi de Flequers de Barcelona, ​​el Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, ​​el Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines, el gremi de forners de Lleida i Associació de Forners i Pastissers de Balears. Tal i com expressen els seus organitzadors: “La coca de Sant Joan necessitava un concurs. Un reconeixement professional per una elaboració que ha esdevingut símbol de la tradició catalana, on els pastissers i forners en són els màxims protagonistes”.

En aquest concurs hi participen forners i pastissers d’arreu de Catalunya que poden competir per ser reconeguts com els elaboradors de la millor coca de Sant Joan en quatre categories: Tradicional (de fruites confitades i pinyons); de Crema i pinyons, Creativa i de Llardons.

Enguany la Millor Coca de Sant Joan ha estat la coca de crema i pinyons que elabora Can Plana, una fleca-pastisseria de Sant Feliu de Llobregat. En la resta de categories, els elaboradors guanyadors han estat la pastisseria-bomboneria Joan del Papiol en la categoria de millor coca creativa, la fleca pastisseria Can Berta de Palau Saverdera en la categoria de millor coca tradicional, i la pastisseria Cobo de l’Espluga de Francolí en la categoria de millor coca de llardons.

Si us trobeu davant d’una coca de Sant Joan de la que no en sabeu l’origen i voleu saber si és artesana o industrial, tot i que no són elements irrefutables, l’absència de pinyons, la mida petita de la fruita i que la massa no sigui esponjosa i elàstica poden indicar l’origen industrial de la coca.

Bona revetlla!

Nou comentari