Les crisis que hem viscut en els darrers anys han portat a que moltes persones i famílies hagin vist com es reduïen de manera dràstica els seus ingressos, i per tant la seva capacitat de compra. La qüestió és si es pot gaudir d’una bona taula sense renunciar a productes com el xai o la vedella o a menjar bons peixos, quan els ingressos són minsos? La resposta és que sí, però de ben segur que caldrà una bona dosi de creativitat i sobretot de saber cercar, i per tan conèixer, aquells talls o aquelles espècies que tenen un preu més baix o que s’adaptin a la nostra capacitat adquisitiva, però que no significa que per econòmics no siguin exquisi

Pels nouvinguts al baix poder adquisitiu, el secret rau en sortir d’aquella compra fàcil basada en productes nobles i ben coneguts que en un moment determinat es podien pagar però que ara no s’hi arriba, per descobrir i conèixer tot un reguitzell de productes i espècies que els eren invisibles en els taulells de carnisseries, xarcuteries i peixateries, i que a partir d’ara poden ser una bona alternativa. De productes exquisits a baix cost n’hi ha centenars, només cal tenir interès per conèixer-los. A tall d’exemple, vull citar alguns productes de poc preu que, ben cuinats, són pur plaer a la taula:

  • El coll de xai. Si la cuixa de xai va a un preu al voltant dels 13 euros/kg o les costelles de xai van a 19,25 euros/kg, el coll de xai va a 7,94 euros el kg, les peces fan al voltant de 650 gr, i si us el tallen a rodanxes d’1 cm. amb la serra, fregit a la paella amb alls tendres és sensacional. També es pot fer al forn. Una manera econòmica de menjar xai.
  • L’entrama de vedella. En francès “onglet de veau”, una peça molt poc coneguda de la vedella, que als mercats es compra a les parades de menuts, i que a França la valoren quasi tan com el filet. Situada a l’abdomen, per sobre del ventre i per sota del filet, cada peça fa uns 500-600 gr. El seu preu és del voltant dels 8 euros el kg. Feta sencera a la planxa o a la brasa i després tallada és una carn tendre i molt saborosa. Una manera econòmica de gaudir de la vedella.
  • Pel que fa als productes del mar, hi ha molts, moltíssims peixos econòmics i molt bons però de ben segur que caldrà l’assessorament dels peixaters, donat que moltes d’aquestes espècies són desconegudes per una gran majoria.
  • La Bròtola. Peix blanc que podem trobar al mercat entre 5 i 9 euros el kg. De gust suau i delicat, les peces més petites es poden fer senceres, fregides o al forn, i les peces més grans es solen tallar a rodanxes, per cuinar-les enfarinades i fregides, encara que es poden fer senceres al forn. També apte per suquets.
  • El Verat. Peix blau ric en àcids grassos omega 3 i molt versàtil a la cuina donat que el podem fer fregit, a la planxa o al vapor, però també el podem marinar o fumar. En tots els cassos un peix deliciós. El seu preu de mercat volta els 9 euros/kg.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa