Aquest any 2020 celebrem el 180è aniversari del Mercat de la Boqueria de Barcelona. Segurament aquell 19 de març de 1840 quan es va posar la primera pedra del mercat en l’espai que ocupa actualment, poc es podia imaginar ningú que 180 anys després el mercat seria com és ara. El que en teoria, i segons diu la seva pròpia pàgina web, és “un mercat alimentari que ofereix productes frescos de gran qualitat”, s’ha convertit en un miratge de sí mateix. La Boqueria és actualment una atracció turística on cada vegada és més difícil poder-hi fer una compra.

Jo vaig descobrir el Mercat de la Boqueria de ben jovenet, quan vaig arribar a Barcelona per anar a la universitat. I com tot nouvingut de comarques amb inquietuds gastronòmiques, vaig al·lucinar amb aquest mercat. Era a finals dels anys 80 i a la Boqueria tot just acabava de fer-se la remodelació de 1985, i era el moment previ a la gran remodelació del 2001. Aleshores no era un mercat glamurós però sí autèntic, on convivia el producte d’extrema qualitat amb el de no tanta qualitat però sempre servit amb una gran amabilitat i professionalitat. Cada cop que trepitjava el mercat em conjurava que quan arribés el moment de fer les meves pròpies compres de frescos, ho faria a la Boqueria.

Fidel al meu conjur, de seguida que vaig poder, vaig passar de ser un “voyeur” del mercat a un client assidu, i això m’ha permès viure en primera persona la transformació del mercat de les darreres dècades. Actualment, cada vegada que trepitjo la Boqueria- i això és una o dues vegades per setmana-, mentre m’obro pas entre els turistes i sortejo els restaurants i totes les parades que s’han transformat en quioscs de menjar preparat i de sucs de fruites, enyoro aquells temps en que la Boqueria era un autèntic mercat, és a dir, un conjunt de parades que oferien productes frescos, d’aquí i d’arreu, amb els passadissos plens de mestresses de casa, de treballadores de la llar, de gastrònoms i altres tipus de gent que, amb la banda sonora de les paradistes lloant les excel·lències dels seus productes de fons, intentàvem trobar el millor producte al millor preu.

La Boqueria camina a passos agegantats a convertir-se totalment en una atracció turística, on els qui hi fem la compra habitual aviat farem nosa, perquè molestarem als turistes que hi van a passejar, als visitants que volen menjar en els múltiples restaurants, i perquè no comprem ni sucs, ni fruita tallada, ni fregits, ni empanades, ni ostres obertes, ni paperines d’embotits, ni torrons a l’estiu,… i tants altres productes.

Mentre pugui continuaré gaudint dels peixos i mariscs de la Puri, del xai i el cabrit de Soler Capella, de les aus, caça i foies d’Avinova, de la vedella de Carnes Serrano i de Boket, dels menuts de la Rosa i dels bolets del Petràs.

Per molts anys Mercat de la Boqueria!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa