L’excel·lent i exitosa estratègia de marketing que ha aplicat Nespresso des que va aparèixer a la dècada dels 90 del segle passat, ha aconseguit que a l’Estat espanyol, segons un estudi promogut per Cafès Novell, 7 de cada 10 llars tinguin una cafetera de càpsules, i més de la meitat d’aquestes llars la facin servir tots o gairebé tots els dies de l’any. “És bo, és còmode i és ràpid”, declaren el seus consumidors.

Per contra, si fem cas del que diuen els especialistes en cafè, els que defensen el cafè d’especialitat -una de les darreres tendències de consum d’aquest producte per paladars inquiets-, el cafè de càpsula, a part de ser molt més elevat de preu que el cafè de cafetera tradicional, és un cafè de menys qualitat, afirmació que neguen els fabricants de cafè de càpsula. Pels cafeters d’especialitat la màxima qualitat s’obté d’un cafè acabat de torrar i moldre.

Un cafè de càpsula surt per 70-75 euros/kg, mentre que un cafè d’especialitat volta entre els 15 i els 25 euros/kg. Si voleu fer números sapigueu que un cafè de càpsula té un contingut de 5-6 gr. de cafè per dosi, davant dels 8 grams de cafè que conté un cafè fet amb cafetera. Nespresso justifica la diferència argumentant que només entre l’1% i el 2% del cafè del món passa els estàndards de l’empresa, pagant fins a un 35% més del preu mitjà del cafè per fer-se amb els millors cultius, als quals sotmet a 50 controls de qualitat.

Com en tants d’altres productes sensorialment complexos, en el cafè, a part de la importància de la matèria primera, també cal tenir en compte com es torra, com es molt i com s’extreu. Si ho mirem des del punt de vista domèstic i per la població més normal -amb això vull excloure els que tenen el cafè com una afició o una professió- per molt que es compri el cafè acabat de torrar i moldre en una botiga de cafè d’especialitat, cal saber que el cafè acabat de moldre perd les seves aromes tan sols una hora després d’haver-lo molt, i el cafè en gra comença a perdre aromes i sabors als 7 dies després d’haver-lo torrat. En un recipient hermètic duren de 2 a 3 setmanes. Tanmateix, si no es domina la cafetera, calibrant-la adequadament i fent-li un manteniment i neteja adequats, el cafè que surti pot no tenir res a veure amb el que hi ha entrat. Finalment, si no se sap extreure, existeix el risc de fer una sobrextracció i que apareguin notes amargues molt desagradables.

El cafè de càpsula és més car, però més còmode i assegura que l’extracció sempre serà ben feta. Pel que fa a la qualitat, que cadascú jutgi per si mateix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa