Vadegust
Arriben els robots bàrman, marxa l’ànima de les cocteleries

En els passats jocs olímpics d’hivern 2022 celebrats a Beijing, al Centre de Mitjans es va instal·lar un robot que preparava còctels. Amb l’excusa de minimitzar el risc de propagació de la Covid-19 entre els centenars de periodistes acreditats als Jocs, es va decidir prescindir dels treballadors humans i substituir-los pel que en el seu moment van batejar com a “Toni, el primer robot bàrman”.

Aquest robot és capaç de preparar amb precisió, i amb només 90 segons, tota mena de còctels, amb alcohol o sense, que se li comanden a través d’un codi QR. El robot -consistent amb un braç mecànic- té la capacitat de treballar fins a 158 ampolles diferents, disposades al sostre, penjades cap per avall. El podeu veure en acció en aquest vídeo:

Segur que quan el preu d’aquesta mena d’enginys arribi a unes xifres assumibles per un compte d’explotació de casa nostra, els veurem en els locals més innovadors i seran focus d’atracció, però aquestes màquines mai podran suplir un dels elements que per mi són claus en una cocteleria: el factor humà. Als que som clients habituals de cocteleria ens agrada gaudir d’un bon còctel, perfectament preparat, i aquesta tasca de ben segur que els robots la faran amb molta més exactitud i regularitat que els bàrmans humans, però mai es podran tenir amb ells aquells petits instants de conversa, on el bàrman analitza la petició del client i, si s’escau, es permet fer recomanacions o comentaris, que gairebé sempre acaben convertint-se en una millora de l’experiència del client.

Digueu-me nostàlgic, però el bon saber fer dels bàrmans, vestits amb la imprescindible americana creuada blanca -molts encara amb la corbata de llacet i amb l’ofici en que preparen els còctels- mai podrà ser substituït per la rigorosa precisió d’un braç robòtic.

Serveixi tanmateix aquest article per fer un petit i humil homenatge a totes aquelles cocteleries barcelonines, i per extensió d’arreu, que tenen ànima, i que ens han permès gaudir de moments únics, a vegades sols, a vegades amb companyia, com el Boades, el Dry Martini, l’Ideal, el Solange, la cocteleria de Il Giardinetto,… i un record especial pel que va ser un local meravellós, el Victori Bar, situat al Passatge de la Concepció, on de la mà de Josep Victori -un bàrman de llibre- els amants de la tranquil·litat i dels bons còctels teníem un petit espai de repòs fins que va tancar el 30 de juny de 1995. Va ser en aquest sensacional local i de la mà del Pepitu, nom amb que els amics i incondicionals coneixíem al Josep Victori, on vaig aprendre tot el que un ha de saber del món de la cocteleria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa