Vadegust
Harmonies d’una nit d’estiu: Sèpies de platja a la marinera amb cava Sumarroca Brut Reserva Rosé Ecològic

Passejant pel mercat, una tarda d’estiu, vaig veure com arribaven a una parada una caixa de sèpies de platja, aquelles de mida petita, acabades de pescar. Pocs minuts després ja eren al meu cabàs camí de casa. En el meu pensament: com les cuinaria. D’altra banda, tenia ganes de bombolles rosades. Recordo que tinc en fred una ampolla de cava Sumarroca Brut Reserva Rosé Ecològic, un cava elaborat amb pinot noir i amb un puntet de dosatge que el fa molt llaminer.

Com que el cava triat és el Sumarroca Brut Reserva Rosé Ecològic, les sèpies les cuinaré guisades a la marinera, una salsa que tot i que generalment es fa servir per acompanyar la closca, musclos i cloïsses, també queda molt bona amb sèpies i calamars. A més, la marinera lliga de meravella amb les notes de afruitades del cava rosat.

Sèpies de platja a la marinera | Ramon Roset

És hora de preparar el plat. En una cassola, perfumo l’oli amb uns grans d’all, que posteriorment retiro. En aquest oli hi faig una primera cocció de les sèpies, que també retiro i reservo. A continuació hi sofregeixo una ceba de Figueres i quan està ben feta hi tiro un parell de cullerades de salsa de tomàquet. Un cop cuit el tomàquet, hi tiro una cullerada de cafè de pebre vermell dolç, remeno bé el conjunt, evitant que s’arribi a cremar el pebre, i pocs instants després és l’hora de tirar-hi un raig de vi blanc, el millor que tingueu. Deixo evaporar una mica l’alcohol i afegeixo un vas de fumet de peix de roca, una de les claus de l’èxit del plat. Hi poso les sèpies que tenia reservades i deixo que tot plegat vagi fent xup-xup fins que les sèpies estiguin cuites i la salsa en el punt de textura que desitjo.

El plat resulta deliciós. Les sèpies ben cuinades amb una textura tendra, que gairebé es desfan a la boca, han adquirit tots els matisos aromàtics de la salsa, tota una evocació dels sabors del mar gràcies a l’aportació que li ha fet el fumet de peix de roca. Al fons del plat, la salsa, cridant amb força que li suquem un bon tros de pa. Per refrescar la boca, netejar-la i acompanyar aromàticament el plat, el cava Sumarroca Brut Reserva Rosé Ecològic. El carbònic molt ben integrat, però ben present, s’ajunta amb una acidesa equilibrada per oferir una sensació de frescor molt gratificant, al mateix temps que ens allibera la boca de la untuositat de la salsa i complementa el conjunt gustatiu del plat amb aquell bouquet, tan característic i tan particular, d’aromes delicades de fruites vermelles, que només els escumosos elaborats amb pinot noir saben donar i que tan bé combina amb els plats mariners.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa