A Les Preses, un municipi de la comarca de la Garrotxa, hi trobem una de les formatgeries més petites en mida, però molt i molt gran en qualitat i creativitat. És la formatgeria Xauxa. Al capdavant d’aquesta formatgeria hi ha la Paula Fonollà i el seu company, l’Albert Grabulosa. Tots dos van engegar aquest projecte l’any 2018.

La Paula és una de les mestres formatgeres amb més talent que tenim a casa nostra. Amb una llarga trajectòria en l’ofici d’elaborar formatges, és una artesana amb una gran capacitat d’innovació -virtut demostrada a través dels diferents formatges que ha creat-. Té una sensibilitat especial per la creació i elaboració de formatges blaus. Abans de fer el seu projecte personal, va estar al capdavant de la formatgeria Reixagó d’Olost on va crear el Blau de Jutglar, un formatge blau de reconegut prestigi que forma part de l’Olimp dels formatges catalans.

Immersa en el seu projecte propi, la formatgeria Xauxa va saber superar-se a ella mateixa i ha creat el Glauc, un formatge blau estratosfèric i que en l’edició del Lactium d’enguany ha estat distingit com el Millor Formatge Català.

Formatge Glauc | Martí Vicente
Formatge Glauc | Martí Vicente

El Glauc és un formatge elaborat amb llet crua de vaca, de pasta florida blava degut a l’acció del penicillium roqueforti i pell natural. Li dona una maduració de 3 a 4 mesos i es presenta en format de cilindre de cares planes de 4 kg de pes.

És un formatge intens i complex en aromes, tant en la seva pell com en la seva pasta. Una de les claus que el fan molt especial és la seva textura, molt ben aconseguida amb un perfecte equilibri entre mantegosa i cremosa. En boca és un formatge potent, encara que molt elegant i ple de matisos amb un conjunt gustatiu ben ponderat capaç de satisfer als amants dels formatges blaus més punyents, i de seduir als que són més reticents a aquesta mena de formatges. De postgust llarg i persistent. Terriblement llaminer!

Les característiques organolèptiques d’aquest formatge reclamen un vi dolç de solera. Les garnatxes dolces solera de l’Empordà l’acompanyen de manera excel·lent, gràcies a que vi i formatge, formatge i vi, es potencien mútuament en un maridatge de contrast. Us dono unes quantes referències: Mas Llunes Garnatxa d’Empordà Solera, Somnis de Gerisena Sol i Serena, Sol i Serena Garnatxa d’Empordà del Celler d’Espolla, Vi de Panses de Vinyes dels Aspres o el Torre de Capmany Velles Soleres de l’Empordà del celler Pere Guardiola, així com el Garnatxa de l’Empordà 12 anys de Perelada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa