Des de que va començar la seva singladura l’any 2017, la formatgeria Cal Music, de Navàs (Bages), no ha parat de guanyar premis en els diferents concursos on ha presentat els seus formatges. El darrer reconeixement assolit ha estat en el Concurs Lactium, celebrat a Vic el dia 14 de maig, on el seu formatge El Ferrer, presentat en societat el 7 d’abril d’enguany, va guanyar la medalla d’Or en la seva categoria i posteriorment es va imposar a tota la resta de medalles d’Or del concurs guanyant el títol de Millor Formatge Català Lactium 2022. El Ferrer feia escassament un mes que havia estat guanyador del primer premi en la categoria de Formatges de Vaca Curats al concurs de formatges del 35è Saló Gourmets celebrat al recinte firal Ifema de Madrid.

El Ferrer és un formatge de gran format que elabora la Lourdes Casas, qui, juntament amb el Martí Just, són les ànimes de la formatgeria Cal Music. Està elaborat amb la llet crua de vaca ecològica de la raça Brown Swiss que els subministra Casa Franch, de Montferrer (Alt Urgell). De quallada enzimàtica, pertany a la família de les pastes premsades cuites i surt al mercat amb una maduració de sis mesos. La pasta cuita accelera el drenatge de xerigot del formatge, causa una selecció microbiana i disminueix l’activitat del quall residual en el formatge.

Formatge El Ferrer | Facebook Formatgeria Cal Músic
Formatge El Ferrer | Facebook Formatgeria Cal Músic

El formatge presenta forma de roda, amb una pell natural fregada de color salmonat. Una de les característiques que fan molt atractiu aquest formatge és el color de la seva pasta: d’un groc molt intens, gairebé ataronjat, que li atorga l’alt contingut de carotè de la llet. L’aspecte de a pasta és compacte amb presència de petits ullets i esquerdes d’origen mecànic. En nas captiva, tot oferint unes aromes intenses i complexes, fruit de la seva llarga maduració, on dominen les notes dolces que ens recorden el toffe i els fruits secs, acompanyades de les aromes afruitades de fruita dessecada, orellanes i fins i tot encara conserva notes de pastura.

En boca és un formatge que, malgrat la seva llarga maduració, preserva una textura mantegosa i un tacte elàstic, fruit de la cocció de la pasta. Ampli, gustós i molt ben equilibrat, és llarg i persistent. És un formatge amb molta personalitat, que ofereix un conjunt olfactiu i gustatiu molt atractiu per a tots els públics. Si tenim la paciència de deixar-lo fondre a la boca, sense mastegar-lo, el podreu gaudir amb tota la seva plenitud.

Un escumós brut de molta llarga criança serà el company que millor us permetrà gaudir d’aquesta joia formatgera.

Més notícies
Formatge El Ferrer | Facebook Formatgeria Cal Músic
El Ferrer, de Cal Músic, és el millor formatge català del 2022
Comparteix
Ha estat guardonat com a Millor Formatge Català Lactium 2022

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa