El formatge El Ferrer, de la formatgeria Cal Músic, situada a Navàs (al Bages), ha estat guardonat com a Millor Formatge Català Lactium 2022. Però no només això: també s’ha endut l’Or en la categoria de pasta dura de vaca, i la formatgeria també ha aconseguit una plata: pel tou de cabra del Mujal. La 14a edició de la mostra de formatges catalans s’ha celebrat aquest cap de setmana a Vic. Un any més la mostra es va situar al parc Jaume Balmes i va acollir unes 40 formatgeries catalanes i artesanes que van oferir més de 240 formatges.
El Ferrer és un formatge de pasta dura de vaca, amb llet ecològica del Pirineu i sis mesos de maduració. En total, en aquesta edició s’han premiat formatges de 15 categories, com els matons, els de pastes toves de vaca o búfala, cabra o ovella.
Tots els formatges premiats
Matons i brossats: Or: Mató Cabra (Granja Armengol) / Plata: El Mató (Cal Cantaré)
Llets fermentades: Or: Iogurt grec de vaca (Mas Claperol) / Plata: Iogut grec (Granges Comas)
Pasta dura de vaca i/o búfala: Or: El Ferrar (Cal Músic) / Plata: Vaca Pastura (Làctics Ubach)
Pasta dura de cabra: Or: El gran Pep (Sant Gil d’Albió) / Plata: El Miner d’Espinelves (Formatges d’Espinelves)
Pasta dura d’ovella: Ovella Les Agudes (Formatgeria Mogent)
Pasta àcida/làctica de vaca i/o búfala: Cendrat (Formatgeries Gavarresa)
Pasta àcida/làctica de cabra: Or: El petit floquet de cabra (Can Robert) / Plata: Losassa (Formatges Cuirols) / Bronze: Petricó (Cal Cantaré)
Pasta àcida/làctica d’ovella: Farcell (Valette)
Pasta tova de vaca i/o búfala: Or: Puigpedrós (Molí de Ger) / Plata: Tou del Lluçanès (Reixagó)
Pasta tova de cabra: Or: Pla (Mas Alba) / Plata: Tou del Musal Cabra (Cal Músic)
Pasta tova d’ovella: Les Cuines (Formatgeria del Miracle)
Tupins: Tupí de Blau (Molí de Ger)
Formatges blaus: El Glauc (Formatgeria Xauxa)
Formatges pasta cuita i semicuita: Gran Músic (Cal Músic)
Formatge Garrotxa: Garrotxa (Sant Gil d’Albió)