Vadegust
Vidreres cuina més de 2.800 litres del tradicional Ranxo
agraph -->

Un any més Vidreres (Selva) ha celebrat el seu tradicional Ranxo, un àpat col·lectiu que es comença a cuinar a les sis del matí. Els cuiners han utilitzat 28 peroles de 100 litres cadascuna per elaborar la recepta tradicional que inclou arròs, patates, mongetes del ganxet, porc i un sofregit fet amb ceba i tomata entre d’altres ingredients que es couen a foc lent. Com en les anteriors edicions, aquest dimarts s’han servit unes 3.000 racions amb la novetat que els comensals que ho han volgut han pogut menjar-se’l asseguts a unes cadires i unes taules que per primer cop s’han instal·lat a la mateixa plaça Lluís Companys.

El Ranxo és l’acte més important del Carnestoltes a aquesta població i fa més de 200 anys que se celebra. Com cada any, els més matiners han estat els més de vint ranxers i ranxeres (cuiners) que s’han aplegat a les del matí a la plaça Lluís Companys per començar a fer bullir les olles per elaborar aquest àpat col·lectiu.

Tal com estableix la recepta tradicional, els diferents ingredients han de cuinar-se a foc lent i durant unes set hores. Bàsicament, està fet amb patates, arròs, mongetes del ganxet, cigrons, carn de porc i sofregit. Aquest últim, juntament amb moscatell, són els ingredients indispensables que li donen el seu sabor particular.

“Cada any és el mateix; l’únic que ha canviat és que vam començar amb una perola i ara ja en fem servir 28“, explica el ranxer major, Carles Sais. Cada perola té 100 litres de capacitat de manera que s’han servit més de 2.800 litres de Ranxo. Fins ara, els veïns del poble i convidats anaven a la plaça amb cassoles per emportar-se el menjar cap a casa però aquest any han parat taules i cadires a la mateixa plaça pensant sobretot amb els que vénen de fora. “Aviam com ens va, és el primer cop que ho provem”, admetia Sais, que amb orgull explicava que porta 55 anys participant-hi.

Els cuiners i les peroles per elaborar el Ranxo a Vidreres | ACN

Aquesta escudellada col·lectiva compta amb la implicació de tot el poble, des de carnissers, pagesos, botiguers i veïns que entre tots aporten tots els ingredients. Tal com estableix la tradició, el dia abans els membres de la comissió de festes, els ranxers (cuiners), i les pubilles i hereus recorren amb una cercavila popular el nucli urbà i les masies per recollir els aliments que es couran l’endemà. També es fan donacions per participar en una rifa i amb els diners s’acaben de comprar els ingredients que falten.

“És la festa que més vivim al poble”, ha explicat la Joana, que és veïna de Vidreres. Aquest any té una filla que és ranxera i per primer cop provaran de fer l’àpat a la plaça en comptes de menjar-se’l a casa. El Ranxo de Vidreres atrau també molts visitants. És el cas de l’Anna, veïna de Blanes (Selva). “Feia molts anys que volia venir; no en tinc ni idea de què va però sé que vinc a menjar eh?”, afegeix.

El Ranxo s’ha servit a unes 3.000 persones. També s’ha pogut fer un tastet restaurants del poble que aquest dimarts l’han servit de forma gratuïta com a primer plat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa