Vadegust
Vic serveix el tradicional entrepà de botifarra o porc de Dijous Gras amb format per emportar

La covid-19 no ha impedit que Osona Cuina organitzés una nova edició del tradicional Dijous Gras a Vic. S’ha fet amb format per emportat i s’ha canviat d’emplaçament, el recinte firal El Sucre, per controlar l’aforament. I hi havia controls de temperatura i neteja de mans als accessos. Des de primera hora, un degoteig de persones han comprat entrepans de botifarra, botifarra negra i cansalada. A partir del migdia s’ha servit el plat estrella, l’entrepà de porc rostit Ral d’Avinyó, cuit durant setze hores. A primera hora ja tenien 900 encàrrecs per servir si bé des d’Osona Cuina preveuen vendre un 40% menys respecte anys anteriors. “La tradició no es pot perdre”, afirmava en Carles, un veí de la ciutat que cada any ve a buscar l’entrepà.

El recinte firal El Sucre de Vic ha acollit una nova edició de Dijous Gras, marcada per la covid-19 i les restriccions. Malgrat tot, les ganes no hi han faltat, com admetia el president d’Osona Cuina, Jordi Arumí. “Ens feina molta il·lusió fer-la i ens hem adaptat a les mesures“, ha remarcat. Calculen que aquest any vendran un 40% menys, i passar dels 2.400 entrepants d’un any habitual a uns 1.700. L’arrencada, però, ha estat molt bona amb 900 encàrrecs. “No està gens malament”, admetia Arumí.

Enguany l’hora d’esmorzar ha estat més fluixa però per dinar, amb el plat estrella del porc rostit Ral d’Avinyó, les vendes s’han animat. És el tret distintiu d’aquesta celebració a la capital d’Osona. La carn es comença a coure la tarda del dia abans a foc lent. L’endemà s’intensifica la cocció amb la graella i, després de setze hores, ja es pot servir.

Entre els assistents hi havia en Carles, un veí del barri del Sucre que aquest any ho tenia més a prop. Ha explicat a l’ACN que ha volgut venir perquè “la tradició no es pot perdre” i ha assegurat sentir-se molt segur amb les mesures implantades.

La Maria Rosa, veïna de la ciutat, ha vingut massa d’hora i no ha pogut agafar l’entrepà de porc perquè no s’ha servit fins al migdia. Tot i això, ha optat per una botifarra negra i ha fet una crida a participar-hi perquè el sector de la restauració ho està passant malament. “La gent està molt desanimada i els que no ens ho passem tan malament i treballem, hem de col·laborar amb el que puguem”, ha dit.

El Dijous Gras de Vic està organitzat per Cuina Osona, format per vuit restaurants i la participació de l’Escola d’Hostaleria d’Osona, que han elaborat els entrepans de caneló amb productes de la zona. Els entrepans s’han pogut recollir de 9 h. a 15 h. i també s’ha donat l’opció de servei a domicili amb la reserva de més de deu entrepans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa