Vadegust
Si ets vegetarià, vigila amb aquest producte que és d’origen animal

Si ets vegeterià, has d’anar en compte i vigilar amb un producte en concret. Segur que no te n’has adonat i has pensat que era apte per a vegetarians, però no és així, ja que és d’origen animal. Estem parlant del formatge. Encara que tothom pensa que és un aliment apte per a vegetarians en tractar-se d’un lacti, la veritat és que no ho és.

El que passa és que la gran majoria de formatges s’elaboren amb quall, un ingredient que pot ser vegetal, sintètic, microbià o animal. Si el quall és animal, s’utilitza la renina, un enzim que desestabilitza la proteïna, provoca el trencament de la llet i fa que es formi la textura quallada característica d’aquest aliment, tal i com publica OK Diario.

El problema és que la renina s’extreu de l’estómac de xais, cabrits o vedells, als quals cal sacrificar amb menys d’un mes de vida. Això va sortir a la llum de la mà d’una usuària de Twitter: “Vaig descobrir que el formatge parmesà està fet amb l’estómac d’una cria de vaca i em vaig posar a plorar. Hauré de tornar-me completament vegana”, va publicar a la xarxa social.

Una taula de formatges | Pixabay
Una taula de formatges | Pixabay

D’altra banda, hi ha el vi, que és el raïm fermentat. Resulta complicat pensar que pugui incloure derivats d’origen animal. Perquè adquireixi el cos, color, textura i aroma ideal, es realitza un procés que inclou diferents tècniques. En ell, s’afegeixen substàncies que milloren el color i la textura i li donen cos a la beguda.

Una de les fases del procés és la clarificació, mitjançant la qual es netegen les impureses de la beguda. Doncs bé, en la clarificació s’afegeixen substàncies d’origen animal com la caseïna, un producte derivat de la llet. També s’utilitza gelatina que s’obté amb cartílags d’animals i, en alguns casos, cua de peix.

Això fa que la gran majoria de vins que es venen no siguin vegans. Aquells que sí que són vegans s’aclareixen amb substàncies d’origen vegetal. En aquest cas, s’utilitzen determinades argiles, així com derivats de les algues marines, la patata o el blat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa