Vadegust
Valls arrenca el primer calçot de la temporada
agraph -->

Valls obrirà simbòlicament aquest dissabte 28 de novembre la temporada de calçotades amb l’arrencada del primer calçot. Serà en el marc de la Jornada Gastronòmica del Calçot-Memorial Àngel Solé que, en la seva setena edició, s’ha hagut d’adaptar a la situació actual per la pandèmia de la Covid-19. Així, el tradicional showcooking a base de plats de calçots haurà de ser aquest any sense públic i es retransmetrà en aquesta ocasió a través del canal de Youtube de l’Ajuntament de Valls, però tindrà l’al·licient de comptar amb el conegut cuiner Nandu Jubany, acompanyat pels xefs vallencs Joan Castells i Tina Petrus.
 
La Jornada Gastronòmica del Calçot l’organitzen l’Ajuntament de Valls, la Denominació d’Origen Tarragona, la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls, la Cooperativa Agrícola i l’Associació de Restauradors, amb la col·laboració del Grup GSR i l’Institut d’Estudis Vallencs. Nandu Jubany serà l’encarregat d’arrencar simbòlicament el primer calçot de la temporada des d’un dels camps dels agricultors de la IGP Calçot de Valls. Això serà a les 10h i, ja a les 11.50h i retransmès en directe per Youtube, serà proclamat Amic de l’Autèntica Calçotada de Valls.
 
El showcooking també serà retransmès per Youtube i, entre altres plats, Nandu Jubany elaborarà unes croquetes de calçot. Com a novetat d’enguany, la seva recepta es posarà a disposició de tots els restauradors de la ciutat perquè la puguin incorporar a la seva carta. Des de la regidoria de Comerç i Turisme s’estan preparant unes capses de cartró personalitzades amb el logo de la marca turística Visita Valls perquè els restaurants puguin servir les croquetes amb segell Jubany.
 
El reconegut cuiner tindrà com a companys de cuina del showcooking a Tina Petrus, del restaurant El Tast, i Joan Castells, del Portal 22. La xef d’El Tast prepararà un remenat de calçots IGP amb ceps i llonganissa de Valls i un tàrtar de dos salmons amb xips de calçots, a més d’uns bombons de moniato, pastanaga i coco per acompanyar els dos plats. Per la seva part, el cuiner del Portal 22 elaborarà per aquest showcooking especial canelons de pollastre de pagès amb calçots, salmó marinat amb calçots i coca de poc amb calçots i xirivia.


L’Oli de la Cooperativa també serà protagonista

L’oli de la Societat Cooperativa Agrícola de Valls amb DOP Siurana tindrà un protagonisme especial en aquesta jornada, ja que tots els plats del showcooking s’elaboraran amb el seu oli. La Cooperativa presenta així el seu oli nou, en una collita superior a la de la temporada passada i que podria arribar als 800.000 quilos d’olives arbequines i al voltant dels 150.000 litres d’oli.
 
La Jornada Gastronòmica del Calçot rep el nom de Memorial Àngel Solé, reconegut xef vallenc que va morir l’any 2018, per retre homenatge així a un dels grans impulsors de la cuina vallenca. Aquesta distinció honorífica i vitalícia ha estat creada per premiar la seva trajectòria, pel seu compromís amb els productes de la terra, per l’amor que desprenia per la gastronomia i per la recerca de l’excel·lència en aquest camp; i a l’hora per la seva defensa de l’origen vallenc i la qualitat de l’autèntica calçotada de Valls 


L’Amic de l’Autèntica Calçotada de Valls

Nandu Jubany, un dels grans referents de la cuina del nostre país i internacional, es convertirà en l’Amic de l’Autèntica Calçotada de Valls coincidint amb els 25 anys de Can Jubany, el seu restaurant de la comarca d’Osona.
 
Nandu Jubany va néixer a Monistrol de Calders, el 19 de gener de 1971. Als 18 anys ingressa com a cap de cuina a l’Urbisol, el restaurant familiar, i posteriorment treballa en altres establiments de prestigi com el Cabo Mayor de Madrid o la Fonda Sala d’Olost de Lluçanès, on s’inicia en el tractament de las carns de caça. També passa un temps a Euskadi, a la cuina de Juan Mari Arzak, i al Bodegón Alejandro, de Martín Berasategui, on pren consciència del que representa treballar en un restaurant gastronòmic.
 
En aquesta primera etapa, dos cuiners catalans deixen una empremta notable a la seva vida i professió: Carles Gaig, a l’establiment del qual cuinava durant els dies de descans setmanal i amb qui té una gran afinitat humana i culinària; i Faust Terra, conegut com a Marcel, que li va donar la confiança necessària per començar la carrera de cuiner de restaurant gastronòmic.
 
La tardor de 1995, Nandu Jubany i la seva dona, Anna Orte, obren las portes de Can Jubany en una acollidora masia d’arquitectura tradicional reconvertida en un espai per descobrir un nou concepte gustatiu i, ben aviat, en un referent gastronòmic. Només tres anys després d’obrir, el 1998, el restaurant i el seu xef reben l’estrella Michelin.

El 2001, amb Can Jubany plenament consolidat, comença una etapa d’expansió del projecte culinari Jubany, que es concreta amb l’obertura d’un segon establiment: Mas d’Osor, a Viladrau. Aquest restaurant situat al cor del Montseny es converteix en poc temps en un espai de referència per a celebracions i esdeveniments.
 
El juliol del 2005 obre El Serrat del Figaró, a Taradell, una segona sala de banquets i convencions que incrementa l’oferta de Jubany, i on també s’ubica I+D Gastronomia, una empresa de solucions gastronòmiques. A poc a poc va agafant força la faceta de l’equip Jubany com a organizador de banquets per a grans esdeveniments que més tard derivarà en la creació de Jubany Events.
 
L’expansió del grup Jubany continua el 2006, quan Nandu inaugura l’Hotel Mas Albereda a Sant Julià de Vilatorta, un petit gran hotel de 21 habitacions fruit de la reconstrucció d’una masia catalana del segle XVI. També aquest any l’equip Jubany es responsabilitza del restaurant Zona Diesel, un establiment de menús diaris d’alta qualitat en un àrea de serveis de Vic.  
 
El 2013 s’incorpora com a assesor gastrònomic de Majestic Hotel Group, propietat de la família Soldevila-­‐Casals i amb qui reobre, el febrer de 2014, el restaurant Petit Comitè de Nandu Jubany. El 2014 la Guia Repsol li concedeix el seu màxim reconeixement gastronòmic d’Espanya, al xef i restaurant Can Jubany, amb tres Sols Repsol. El mateix any obre el restaurant FOC a Singapur.
 
L’última obertura ha estat el restaurat Pur, de Barcelona, i segueix amb més novetats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa