Vadegust
Una estrella Michelin en un poble de 150 habitants: “No ens queda més opció que tancar”

A Sagàs (Berguedà), amb tan sols 145 habitants, hi ha el restaurant Els Casals, amb una estrella Michelin. El local s’ha anat adaptant a les restriccions i ha continuat obert malgrat les limitacions per la covid-19. Ara, però, el confinament municipal a tot Catalunya ha fet inviable continuar amb el negoci obert i, per aquest motiu, els responsables del restaurant han decidit abaixar la persiana temporalment. “No veig els meus veïns venint a dinar al restaurant un dimecres, no ens queda cap altra opció que tancar”, explica Oriol Rovira, cuiner del restaurant. El tancament es mantindrà fins que les restriccions per la covid-19 deixin de ser tan limitades. Rovira també ha tancat els dos restaurants que té a Barcelona: El Porc i el Sagàs.

Tenia quilos de tòfona recollides a la seva finca i en el seu punt òptim per servir al restaurant. Ara però, amb Els Casals tancat, el cuiner Oriol Rovira no té més remei que vendre-les a col·legues de feina. Amb el confinament municipal, no pot mantenir obert el restaurant, amb una estrella Michelin, perquè la situació ho fa “insostenible”.

Oriol Rovira, al restaurant Els Casals de Sagàs | ACN

Fins ara, s’havien adaptat a cada situació. “Sóc partidari d’obrir per poc que sigui, però arriba un moment que ja no és possible“, lamenta. De moment, ha optat per avançar les vacances dels treballadors i, a partir del 21 de gener, decidirà si els aplica l’ERTO o torna a obrir. Tot dependrà de les restriccions.

Rovira lamenta que el Govern apliqui restriccions generals i a última hora, sense temps de maniobra. En un restaurant com el seu, d’alta gastronomia, s’hi afegeix el fet que es treballa amb producte de primera qualitat i de preus elevats. “Pots anular la reserva, però la matèria primera ja l’has comprat”, explica.

De moment, ha decidit tancar temporalment el restaurant Els Casals, i també els dos restaurants que té a Barcelona: El Porc i Sagàs. En canvi, just abans del Nadal, ha engegat un nou negoci a Andorra: un hotel de muntanya a Encamp. “Sembla una contradicció perquè és un projecte nou, però al final hi ha coses que són inajornables”, afegeix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa