Vadegust
La UE investiga un gran brot de salmonel·la vinculat a ous espanyols

Les agències de salut pública i seguretat alimentària europees han alertat d’un gran brot actiu de salmonel·la amb casos confirmats en l’últim any en sis països i vinculat a ous produïts a Espanya, segons publica el diari ‘El País’. En total, han estat identificats 272 malalts, 25 dels quals (sobre els 80 dels quals es coneix la seva evolució) han requerit hospitalització i dos han mort (un a França i l’altre a Espanya), segons l’informe d’avaluació conjunt elaborat per dos organismes: el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties i l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària.

En el text, els dos organismes que alerten que el cep va en augment. L’origen de la investigació dels agències europees és remunta al mes de setembre del 2021 a França. En aquest moment és va detectar una alça dels infeccions per salmonel·losi. però després de procedir a la seqüenciació, l’anàlisi va determinar que tots els casos estaven relacionats amb el mateix cep (Salmonella enterica) i la traçabilitat es va reduir a tres granges de productors espanyols.

Cal destacar que la major part dels casos es van produir en els mesos més calorosos de l’any. La situació es reparteix de manera desigual per sis països. A França s’han comptabilitzat 216 casos, a Espanya 22, mentre que als Països Baixos i el Regne Unit s’han registrat una dotzena en cadascun. Noruega n’ha comunicat set i Dinamarca tres.

Ous de gallina
Ous de gallina

La salmonel·la

La salmonel·la és un bacteri que pot causar una malaltia anomenada salmonel·losi en els éssers humans. Es pot transmetre’s directament o indirectament entre animals i éssers humans. La salmonel·losi és la segona malaltia zoonòtica més comuna després de la campilobacteriosis a la UE, i la salmonel·la és una causa comuna dels brots de malalties d’origen alimentari.

A la UE es registren cada any més de 91.000 casos de salmonel·losis. La EFSA ha calculat que la càrrega econòmica global de la salmonel·losi humana podria ascendir a 3.000 milions d’euros a l’any.

Els símptomes aguts de la salmonel·losi humana són la febre, la diarrea i les enrampades abdominals. Si arriba a infectar el torrent sanguini, pot posar en perill la vida. La salmonel·la es troba habitualment en els intestins d’ocells i mamífers sans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa