Vadegust
Tipus d’oli d’oliva: les claus per encertar en comprar-lo

L’oli d’oliva és un element bàsic de la cuina mediterrània. Però… saps quins tipus d’oli hi ha i què és el que els diferencia? L’OCU ha fet un resum de les diferents opcions per a ajudar-te a triar, perquè a més del gust i el preu, en l’elecció de l’oli s’ha de tenir molt en compte l’ús que se li donarà.

Oli d’oliva verge extra (AOVE)

  • S’obté per mitjans físics
  • Aroma intensa
  • Sabor intens i afruitat, sense defectes
  • Acidesa inferior a 0,8%

És el més apropiat per a…

  • Preparacions en cru: amanides, amaniments de tota mena, gaspatxos
  • Per a acabar un plat de peix al forn
  • Per a amanir verdura rostida o cuita

Preu mitjà per litre: en 2020, 3,2 euros (Font Ministeri d’Agricultura)

Una amanida | Pixabay

Oli d’oliva verge

  • S’obté també per mitjans físics
  • Sabor i aroma intensos, però menys que l’extra
  • Presenta lleugers defectes de sabor, perceptibles en anàlisi sensorial i que el diferencien de l’AOVE

És el més apropiat per a…

  • Guisats de qualsevol tipus
  • També és bo en amanida, encara que les seves propietats són inferiors a les de l’AOVE (Oli d’Oliva Verge Extra)

Preu mitjà per litre el 2020: 2,62 euros (Font Ministeri d’Agricultura)

Un guisat | Pixabay

Oli d’oliva

Barreja d’oli refinat i oliva verge, aquest oli d’oliva es diu també normal o refinat. A vegades es qualifica com a suau o intens, segons porti menys o més quantitat d’oli verge.

  • Aroma lleugera
  • Sabor suau
  • Acidesa 0,4 °C

És apropiat per a…

  • Fregir: l’oli d’oliva és millor per a fregir que els olis de llavors, perquè aconsegueix major temperatura (el punt de fum és més elevat)
  • Guisar

Preu mitjà per litre el 2020: 2,31 euros (Font Ministeri d’Agricultura)

Un ou fertat | Pixabay

Oli orujo d’oliva

És de pitjor qualitat, s’obté de l’orujo residual en obtenir l’oli verge extraient l’oli que queda amb dissolvents orgànics, que després s’elimina totalment. Després es refina i igual que el d’oliva s’encapçala amb una mica d’oli verge.

És el més apropiat per a…

Fregir, especialment en fregidora, ja que dura més que altres olis d’oliva o llavors.

Preu mitjà per litre el 2020: 1,79 euros (Font Ministeri d’Agricultura)

Patates fregides | Pixabay
Patates fregides | Pixabay

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa