L’oli d’oliva és un element bàsic de la cuina mediterrània. Però… saps quins tipus d’oli hi ha i què és el que els diferencia? L’OCU ha fet un resum de les diferents opcions per a ajudar-te a triar, perquè a més del gust i el preu, en l’elecció de l’oli s’ha de tenir molt en compte l’ús que se li donarà.
Oli d’oliva verge extra (AOVE)
- S’obté per mitjans físics
- Aroma intensa
- Sabor intens i afruitat, sense defectes
- Acidesa inferior a 0,8%
És el més apropiat per a…
- Preparacions en cru: amanides, amaniments de tota mena, gaspatxos
- Per a acabar un plat de peix al forn
- Per a amanir verdura rostida o cuita
Preu mitjà per litre: en 2020, 3,2 euros (Font Ministeri d’Agricultura)

Oli d’oliva verge
- S’obté també per mitjans físics
- Sabor i aroma intensos, però menys que l’extra
- Presenta lleugers defectes de sabor, perceptibles en anàlisi sensorial i que el diferencien de l’AOVE
És el més apropiat per a…
- Guisats de qualsevol tipus
- També és bo en amanida, encara que les seves propietats són inferiors a les de l’AOVE (Oli d’Oliva Verge Extra)
Preu mitjà per litre el 2020: 2,62 euros (Font Ministeri d’Agricultura)

Oli d’oliva
Barreja d’oli refinat i oliva verge, aquest oli d’oliva es diu també normal o refinat. A vegades es qualifica com a suau o intens, segons porti menys o més quantitat d’oli verge.
- Aroma lleugera
- Sabor suau
- Acidesa 0,4 °C
És apropiat per a…
- Fregir: l’oli d’oliva és millor per a fregir que els olis de llavors, perquè aconsegueix major temperatura (el punt de fum és més elevat)
- Guisar
Preu mitjà per litre el 2020: 2,31 euros (Font Ministeri d’Agricultura)

Oli orujo d’oliva
És de pitjor qualitat, s’obté de l’orujo residual en obtenir l’oli verge extraient l’oli que queda amb dissolvents orgànics, que després s’elimina totalment. Després es refina i igual que el d’oliva s’encapçala amb una mica d’oli verge.
És el més apropiat per a…
Fregir, especialment en fregidora, ja que dura més que altres olis d’oliva o llavors.
Preu mitjà per litre el 2020: 1,79 euros (Font Ministeri d’Agricultura)
