Vadegust
Vermut i sopar per tastar el peix i el marisc de Vilanova i la Geltrú

“Aquesta edició comptarem amb un pallasso que ens servirà per conscienciar als participants, i sobretot als més menuts, de la importància de no contaminar els nostres mars amb plàstics”, expliquen des de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú a Vadegust.  

La tercera edició de la Jornada gastronòmica del Peix i del Marisc de Vilanova i la Geltrú se celebrarà el dissabte 4 de juny al port pesquer (Llotja del Peix). El principal objectiu d’aquestes jornades és donar a conèixer a tots els participants els tipus de pesca que es porten a terme al municipi: encerclament, el palangre, l’arrossegament, el marisqueig i les arts menors o tresmall. 

Segons comenten des de la confraria, l’edició seguirà el mateix format que els anys anteriors (2019-2020) i estarà formada per dos grans esdeveniments: el vermut popular i el sopar. “Durant el vermut es tastaran els peixos frescos que han pescat les barques durant el matí. Hi haurà gamba vermella de Vilanova i també sardines i uns fideus rossejats”, afegeixen des de la comunitat pesquera. A més, enguany s’ha organitzat un espectacle clown, anomenat Peskaplàstic. Aquest anirà a càrrec del pescador Salvador Manera, que mostrarà a través de l’espectacle la importància de reciclar i no malmetre el medi ambient amb la pesca intensiva o el llançament de deixalles al mar. 

Fideuada amb gambes de Vilanova | Facebook Visit Vilanova

Les jornades gastronòmiques permetran que tots els participants tastin aproximadament uns cinc plats de peix i de marisc fresc de la Llotja de Vilanova i la Geltrú pescats a la riba del mar, i estaran amenitzades amb música i una selecció de vins del celler Llopart. L’àpat del sopar anirà a càrrec de la colla dels Llaguts de Vilanova i els alumnes de l’escola d’Hostaleria Joan Ramon Benaprès de Sitges, que faran les elaboracions a la mateixa llotja de peix. Els llaguts són una associació esportiva que practica el rem en llagut català, i que tenen  experiència en la preparació de grans menges populars. “Farem diversos tastets amb els productes de temporada, com són el pop i la sípia”, aclareix el president de Llaguts, Eduard Escolar. 

Escolar recorda que les jornades tenen un aforament limitat de 250 persones i que aquell dia seran una quinzena de persones del seu equip les encarregades de fer brillar el marisc i peix de Vilanova en uns platets d’allò més frescos i exquisits. “És una bona manera de connectar amb el producte del territori i d’obrir l’experiència marítima a tots aquells que desconeixen els esforços d’aquest sector”, clama el president del rem català. 

En aquest sentit, el sopar popular constarà de vuit plats, i els protagonistes estrella seran el pop a la brasa, les sardines, la gamba vermella, o la sípia a la bruta (una recepta tradicional del món pesquer vilanoví que consisteix en un sofregit amb melsa i patates). En el  menú també es podran tastar propostes de cuina més avantguarda, com ara un tataki de peix blau.

Finalment, els assistents acabaran la vetllada amb un concert del músic pratenc Salvador Beltrán, maridat amb vins de producció local. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa