Vadegust
La raó per la qual ha pujat el preu dels ous a tot el món

Segur que has notat que el preu dels aliments ha pujat. És així, sí. Però hi ha un aliment el preu del qual ha pujat arreu del món. Estem parlant dels ous. En concret, el preu dels ous ha pujat un 30% als països de la Unió Europea mentre que als Estats Units s’ha disparat fins a aconseguir un preu d’un 70% més car. Però per quin motiu?

Segons dades de l’oficina d’estadística comunitària Eurostat, i que recull OK Diario, un dels aliments que més s’ha encarit enguany han estat els ous. L’oli va ser potser un dels més afectats durant el 2022, però tot just arrencar l’any 2023, els ous van incrementar el seu preu en un 30% en comparació amb el gener de l’any passat.

I és una cosa que ocorre a tot el món. La raó no és només una o de fet, la culpable no és només la inflació. Se sumen altres factors com l’increment del preu de l’energia, així com el dels costos d’energia, del transport, l’embalatge i, també, un encariment en el preu del pinso que alimenta a les gallines.

Una dotzena d'ous | Pixabay
Una dotzena d’ous | Pixabay

A tot això, a més, se li suma el brot de grip aviària que afecta des de fa mesos i que s’ha registrat com el més greu fins avui a Europa. Un fet que ha portat a haver de sacrificar a milions de gallines en moltes parts del món.

Les dades de l’EFSA (sigles en anglès de la European Food Safety Authority), el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) i la UE, a través del seu laboratori de referència, reporten que entre els mesos d’octubre de 2021 i setembre de 2022, van ser notificats més de 2.500 brots de grip aviària en ocells de corral, 227 en ocells captius i gairebé 3.900 deteccions en ocells silvestres en 37 països d’Europa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa