Els ramaders de la llet s’han tornat a mobilitzar aquest divendres al matí a Girona. Asseguren que les accions de protesta no s’aturaran “fins que s’acabi amb aquesta situació abusiva”. El sector protesta unit per exigir, no només el que dien que és de justícia, sinó “el que és necessari si volem salvar la producció lletera catalana, un preu mínim que cobreixi els costos de producció, com estableix la Llei de la Cadena Alimentària”, en paraules de Josep Maria Freixa, ramader i president de la territorial de Barcelona de JARC, qui afegeix que “com succeeix amb qualsevol altra activitat productiva, aquest preu ha de resultar rendible per als ramaders”.
Considerren que “només així podrem garantir la supervivència dels 390 productors que lliuren llet a Catalunya, perquè si la situació no es reverteix, el degoteig de tancaments d’explotacions de llet catalanes serà constant els pròxims sis mesos“.
JARC continua demanant la celebració d’una reunió amb Presidència amb totes les baules de la cadena alimentària (sector primari, indústria i distribució); per tal que “assumeixi que la greu crisi estructural que pateix el sector lleter català és una crisi de país”. Com a exemple, ofereixen una dada: segons l’Observatori de la Llet, la mitjana dels beneficis dels últims 5 anys ha estat negativa.

Alhora, consideren que “l’espiral alcista de les matèries primeres bàsiques per a l’alimentació animal viscut aquest últim any (+26% en últim any) no ha fet més que agreujar aquesta situació. Actualment, el llindar de rendibilitat (preu percebut per la llet necessari) se situaria en 0,40 € per litre, mentre que el preu percebut és de 0,34 cèntims/litre, segons els indicadors de tendències del DACC”.
Així, JARC reclama que “les cadenes de distribució haurien de pagar un preu que garanteixi que la indústria pot retribuir al productor amb un preu que cobreixi els costos de producció, com estableix la Llei de la Cadena Alimentària, i que resulti rendible per al ramader”, ja que “la llet no es pot continuar utilitzant com a producte reclam a costa dels productors”. L’entitat proposa, en aquest sentit, establir un preu mínim de venda al públic, com a possible mesura per assolir aquesta fita, com s’ha fet en altres països, i que aquest augment de preu al lineal repercuteixi en el que percep el ramader.
L’organització també demana que el CadeCAT (òrgan que depèn de la Secretaria d’Alimentació del DACC i que té assignades a Catalunya les mateixes funcions que l’AICA) efectuï inspeccions d’ofici a les indústries làcties amb la corresponent obertura d’expedients sancionadors per infracció greu, davant els incompliments dels contractes lleters que s’estan produint actualment, en cobrar el ramader la llet per sota dels costos mínims de producció.