Vadegust
Què és el bisfenol A? Té efectes molt negatius per a la salut

El bisfenol A (BPA) és una substància química utilitzada en la fabricació de plàstics i resines, molt utilitzada en la producció d’utensilis per a ús alimentari com ara ampolles, plats i tasses. També són presents en les resines utilitzades per a fer revestiments protectors en recipients d’aliments i begudes, i en les tintes dels tiquets de la compra. El BPA pot migrar en petites quantitats als aliments i begudes que s’emmagatzemin en aquests recipients, sobretot, si no s’usen de manera correcta.

El bisfenol A (BPA) té efectes en la salut

Aquesta migració no és innòcua, segons publica l’OCU, perquè aquest compost té efectes perjudicials per a la salut:

  • Afecta al sistema immunitari.
  • Pot actuar sobre el sistema hormonal com a disruptor endocrí.
  • Altres possibles efectes potencialment nocius del bisfenol A afecten els sistemes reproductiu, de desenvolupament i metabòlic.

Un nou estudi de l’EFSA comprova el risc

El Bisfenol A ha estat sota sospita des de fa anys: l’any 2011 es va prohibir el seu ús en la fabricació de biberons, i posteriorment aquesta substància també va ser prohibida en els envasos d’aliments per a nens de fins a 3 anys. La nova llei de residus espanyola, l’any 2022, estenia la prohibició de l’ús d’aquesta substància tòxica a tots envasos de plàstic.

Ara, l’EFSA, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, ha realitzat una nova avaluació dels riscos i els efectes d’aquest compost. Després de valorar les dades de consum d’aliments de la població (exposició al BPA), i els potencials efectes negatius d’aquesta substància, s’arriba a la conclusió que el BPA és un problema de salut per als consumidors de tots els grups d’edat, pels seus demostrats efectes nocius en la salut.

Noves dades, menor tolerància

La IDT (ingesta diària tolerable) de bisfenol A, la quantitat que pot ingerir-se diàriament al llarg de tota la vida sense presentar un risc apreciable per a la salut, també s’ha anat reduint progressivament a la llum de les noves investigacions.

L’any 2015, els experts de l’OCU van establir una IDT temporal a causa de les incerteses de les proves sobre els efectes toxicològics del BPA. El límit d’ingesta diària tolerable fixat ara és al voltant de 20.000 vegades menor.

Ampolles de plàstic | OCU

Hi ha motius per a preocupar-se

En comparar la nova ingesta tolerable amb les estimacions de l’exposició dels consumidors al BPA a través de l’alimentació, l’EFSA conclou que les persones de tots els grups d’edat amb una exposició mitjana i elevada al BPA superaven els límits admissibles.

Ha de prohibir-se el seu ús en tota Europa

A la llum de les noves dades, l’OCU creu que és urgent canviar les normes perquè els consumidors europeus quedin protegits.

A Espanya, la utilització de bisfenol A en la fabricació d’envasos està prohibida des de gener de 2023, quan va entrar en vigor de la llei d’envasos; a Europa també s’està planejant un canvi normatiu en aquesta línia.

Des de l’OCU insisteixen en la urgència que es prohibeixi l’ús del bisfenol A nivell europeu, i insten a que es realitzin controls per a comprovar l’absència d’aquest contaminant dels productes que estan en el mercat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa