Vadegust
Què engreixa més: el torró o els polvorons?

Els dolços típics de Nadal ja són a tots els supermercats. I és inevitable no comprar-ne, o menjar-ne si ens els posen al davant. Però no són aliments precisament saludables. Tot i que contenen ingredients que sí que són sans i molt nutricionals per a l’organisme -com ara ametlles, ous o mel-, en barrejar-se amb farines refinades, sucre i llard de porc es converteixen en una bomba calòrica. I el digital Uppers ha repassat els dolços de Nadal més típics, els seus ingredients i les seves calories:

Torró

Ingredients: ametlla, ou, mel i sucre, principalment.

El més típic, el de Xixona, té 560 calories per cada 100 grams i el d’Alacant té 540 calories per cada 100 grams, tots dos en la seva categoria extra. Proporcionen hidrats de carboni, proteïnes i calci. Aquest calci és bo per als ossos igual que les ametlles ajuden a mantenir un sistema cardiovascular saludable. Les ametlles a més són riques en vitamina E, fibra, magnesi, riboflavina i fòsfor. També aporten greixos insaturats de les “bones”, però si abusem són massa quantitat perquè més o menys són el 50% del seu contingut. A això cal afegir el sucre; una sola ració de torró cobreix la major part de la ingesta de sucre diària recomanada.

Polvorons | Europa Press

‘Mantecados’

Ingredients: farina, llard de porc, vi olorós, llevat químic i sucre.

Cada ‘mantecado’ té entre 100 i 200 calories, però influeix com s’hagi elaborat. En incloure llard de porc es converteix en un aliment del qual mai s’ha d’abusar. Es tracta d’un greix saturat, que prové del greix de dipòsit de l’animal.

Polvorons

Ingredients: farina, llard de vaca o de porc, sucre, canyella, ametlles moltes, coco ratllat o ajonjolí, entre d’altres.

Les calories depenen dels ingredients, per tant, una sola peça d’uns 30 grams oscil·la entre les 150 i les 200 calories. D’elles, una gran part prové dels greixos del llard de porc que augmenten els nivells de colesterol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa