Vadegust
Prevenir l’anisakis: quan és necessari congelar el peix?

L’anisakis és un risc conegut que es pot controlar i prevenir amb unes senzilles recomanacions, que ha recollit l’OCU. La clau està en aprendre a inactivar-lo i que deixi ser una excusa per a no menjar peix, un aliment sa que per les seves característiques aporta a la dieta molts beneficis.

No sempre cal congelar el peix

Només és necessari congelar el peix que es s’hagi de menjar cru o semicuinat. Seitons en vinagre i altres peixos en escabetx; sushi, sashimi, ceviches i carpacios; peixos marinats; freses de peix crues o pràcticament crues; arengs i altres peixos crus preparats en salmorra o lleugerament salats o peixos marins sotmesos a fumats en fred són el tipus de preparacions on fa falta congelar.

Si el cuinaràs fregit, rostit o guisat no necessites congelar-lo perquè les altes temperatures (a partir de 60 °C) mesurades en el centre del peix durant almenys un minut inactiven l’anisakis. Per a més seguretat, es recomana arribar fins als 70 °C. Si vols comprovar que el peix està ben fet, assegura’t que es desprèn fàcilment de l’espina i té el color mat, no transparent, de la proteïna coagulada. Els salaons sí que són segurs, tant bacallà com anxoves aconsegueixen la salinitat suficient per a inactivar el paràsit. El peix d’aigua dolça (truites, carpes…) tampoc tenen problemes de anisakisc

Congelar durant almenys 5 dies a -20 °C

Si t’agrada menjar el peix cru o sotmès a preparacions que no maten el paràsit, no et quedarà més remei que congelar-lo. Per a peixos petits, o els ja tallats en filets o rodanxes, és suficient amb mantenir-los congelats 5 dies. Si no vols trossejar el peix, el millor és allargar aquest temps, perquè és més difícil que el fred arribi al centre del peix sencer o a les peces gruixudes. Sempre cal protegir bé el peix amb un film plàstic o ficar-lo en una bossa per a evitar cremades per fred que espatllen la textura del producte i, a més, així evitem que agafi sabors i olors estranyes.

Per a poder congelar a casa, el teu frigorífic ha d’aconseguir una temperatura de -20 °C o inferior. Aquesta temperatura només s’aconsegueix en frigorífics de tres estrelles. Si el teu no les té, la recomanació és comprar el peix ja congelat.

Amb el peix congelat, en estar ultracongelat a temperatures més baixes que les usades en un congelador domèstic i passar diversos dies (segur que més de 5) des que s’elabora fins que es compra i consumeix, no tindràs cap problema.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa