Vadegust
Un plat molt típic i que pot causar una intoxicació alimentària a l’estiu

Potser no ho havies pensat mai, però hi ha un plat molt típic i que apareix en totes les celebracions que et pot causar una intoxicació alimentària aquest estiu. Estem parlant de la truita de patates. Segons publica ‘Ok Diario’, cal tenir molt de compte amb els ingredients d’aquest plat, en aquest cas els ous. Cal vigilar la manera de conservar-los i consumir-los, sobretot en l’època estival per a evitar malalties com la salmonel·losi.

La infecció per salmonel·la, o salmonel·losi, és una malaltia bacteriana que afecta l’intestí. La principal via de transmissió del bacteri de la salmonel·la són els aliments contaminats. Els símptomes més comuns són la diarrea, les enrampades abdominals i la febre, que tenen lloc en les primeres 8/72 hores després de la ingesta.

La truita de patata és un dels plats més tradicionals de la nostra gastronomia. A l’estiu és molt freqüent servir-la quan tenim un àpat amb amics i familiars, però hem de tenir molta cura ja que l’ou quallat no ha d’estar més de dues hores a temperatura ambient.

Truita de patata | Pixabay
Truita de patata | Pixabay

Consells per evitar una intoxicació alimentària

El primer i més important és l’adequada conservació dels ous. Quan els comprem, hem de guardar-los a la nevera sense haver-los rentat prèviament. En trencar-los, no hem de fer-ho en el plat que anem a utilitzar per a batre’ls perquè la salmonel·la pot estar presentar a la pela. Tampoc hem d’utilitzar la pela per a separar el rovell de la clara.

En l’època estival, hem d’assegurar-nos que l’ou queda ben quallat. Si ens agrada la truita de patata poc feta, sempre podem utilitzar ou pasteuritzat.

Una vegada la tinguem llesta, hem de conservar-la a la nevera fins al moment del consum. La truita de patata dura fins a dos dies a la nevera. Passat aquest temps, és millor no consumir-la.

Al moment de servir-la, mai hem de posar-la en el mateix plat que hem utilitzat per a donar-li la volta. Podria produir-se una contaminació creuada de les restes d’ou cru que quedin en el plat amb la truita.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa