Vadegust
Pirinat, empresa que ven carn ecològica, tanca 2021 amb xifres rècord

Pirinat és una empresa de Campdevànol (Ripollès) dedicada a la producció, elaboració i comercialització de carn ecològica del Pirineu. I el 2021 ha estat un gran any per ells, ja que l’han tancat amb xifres rècord: han facturar 14,4 milions d’euros, un 47% més que l’any 2019 (quan van facturar 9,8 milions d’euros), i tot això malgrat la pandèmia de la Covid-19.

Pirinat va començar venent només a amics i clients de la zona des del seu web l’any 2007. Però arran d’un reportatge, se’ls va disparar la demanda per sorpresa i des de llavors l’empresa ha anat creixent amb la participació dels tres germans Camprubí, fundadors del projecte. Actualment tenen una plantilla de 44 treballadors.

Raimon Camprubí, cofundador i director comercial de Pirinat, ha explicat que la clau ha estat la diversificació del negoci, com ara la venda a grans distribuïdores, carnisseries i menjadors escolars i molt especialment perquè han començat a exportar vedella ecològica a Europa. De fet, aquesta mateixa primavera obriran dues línies més de producció i un nou magatzem a una nau del costat. La inversió que realitzaran és d’1,5 milions d’euros.

Aquesta aposta per diversificar el negoci inclou la venda a particulars (des del web), restaurants de la zona, carnisseries, menjadors escolars i botigues especialitzades. L’any 2014 Pirinat va fer el salt a la gran distribució a l’Estat, venent a supermercats el producte amb la marca Pirinat i també marca blanca. Un canvi que els va obligar a ampliar instal·lacions i producció. Del garatge que tenien al centre de Campdevànol, van passar el 2017 a una nova nau de 1.500 m2, la primera que es feia al polígon Pla de Niubó i on treballen des de llavors.

Precisament ha estat aquesta diversificació la que els ha permès esquivar la greu crisi econòmica de la restauració, arran de les restriccions per la covid-19. Quan els restaurants van tancar, la demanda de carn ecològica que venien a les grans superfícies va créixer molt fins al punt que, a Pirinat, van haver d’obrir un torn de nit.

Les instal·lacions de Pirinat de Campdevànol (Ripollès)| ACN

El 2021, l’any de l’exportació

A Pirinat ho van tenir clar, malgrat la pandèmia, i van decidir que el 2021 seria l’any de l’exportació de la seva vedella ecològica. Ja feia temps que participaven en fires europees i van decidir que era el moment. Aquest producte representa el 95% del seu negoci, mentre que la resta és xai, porc i pollastre ecològic.

L’hamburguesa de vedella és el que té més sortida. En aquesta primera fase venen a Itàlia, Alemanya (el més important), República Txeca i Polònia. I no descarten entrar més endavant a altres punts com el mercat asiàtic. “Estem ben posicionats al mercat espanyol i català, però també hem vist que a Europa hi ha necessitat de carn i l’ecològic és valora més que a Catalunya”, deixa clar Camprubí.

Al ser pagesos, han pogut ampliar els caps de bestiar (ara tenen uns 1.500 vedells propis) i donar resposta a l’augment de la demanda. Van començar sacrificant una vedella al mes, actualment n’estan sacrificant 150 a la setmana i la previsió és ampliar-ho fins a 250 en aquest mateix període. Per això, també han arribat a acords amb pagesos catalans amb una desena de contractes d’integració ramadera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa