Vadegust
El perill que té deixar una llauna de tonyina oberta a la nevera

Les llaunes de tonyina són molt pràctiques. I, a més, la tonyina és un aliment especialment sa. Però hi ha una cosa que mai hem de fer: deixar les llaunes de tonyina obertes a la nevera, ja que pot ser molt perillós per a la nostra salut. Quan una llauna perd el buit i la capacitat esterilitzadora, pot afavorir la proliferació de fongs i bacteris, i fins i tot d’una toxina que causa botulisme. Encara que és una afecció poc freqüent, és de caràcter greu ja que la toxina ataca al sistema nerviós de l’organisme, els símptomes del qual poden ser letals.

Aquests apareixen entre 12 i 36 hores després que la toxina ingressi en el cos: dificultat per a empassar, sequedat en la boca, visió borrosa, paràlisi, nàusees, vòmits i enrampades abdominals. Les principals fonts de botulisme per transmissió alimentària són aliments mal conservats o mal enllaunats, tal i com publica Ok Diario.

Un tros de tonyina | Pixabay
Un tros de tonyina | Pixabay

Riscos

Les llaunes de tonyina solen ser d’alumini. Amb el pas del temps, una mica de metall es transfereix al contingut, i això augmenta quan s’introdueix oxigen una vegada oberta la llauna. És més comú amb aliments més àcids, com la pinya o el tomàquet, encara que també pot passar amb d’altres.

La combinació d’oxigen i acidesa crea una reacció que recobreix la llauna amb un material de color grisenc, el qual es pot desprendre al menjar. Encara que resulta molt desagradable, no és perillós. En la majoria de casos, únicament afecta a l’aspecte estètic de l’aliment en qüestió.

A això cal sumar que la tonyina pot absorbir altres sabors, encara que tapem la llauna amb un embolcall de plàstic. Això no suposa un risc en si mateix, però és millor evitar-lo.

Llavors, què és el que hem de fer? Una vegada oberta la llauna, si sobra una mica de tonyina, el millor és buidar-ho en un pot de vidre amb tancament hermètic i guardar-lo en la nevera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa