Vadegust
Els peixos del mercat amb més anisakis
agraph -->

El peix és un aliment imprescindible era una dieta rica i equilibrada. I té gran importància en la dieta mediterrània. Però, com tot, pot tenir els seus riscos menjar-ne. Per exemple, l’alt contingut de metalls pesants en alguns peixos, així com la presència del paràsit anisakis, que en els últims anys ha anat en augment.

Tal i com explica l’Agència Espanyola de Consum i Seguretat Alimentària, l’anisakis marí “és un paràsit que pot aparèixer en uns certs productes de la pesca, les larves de la qual passen actives en l’aparell digestiu humà quan s’ingereix peix cru o sotmès a preparacions que no ho maten”.

Si el paràsit accedeix a l’organisme i es contreu anisakiosi, es poden patir símptomes digestius o al·lèrgics de diferent gravetat, segons publica ‘La Vanguardia’. En els últims anys, aquest fenomen ha anat a més, sobretot “per la major presència del paràsit en el peix capturat i per l’existència de nous hàbits gastronòmics consistents en el consum de peix cru o sotmès a preparacions que no maten el paràsit”.

Una peixateria amb diversos tipus de peix fresc | Piqsels

Els peixos amb més anisakis

Però, quins són els peixos amb més anisakis marí? Aquests són els percentatges de presència d’anisakis i els peixos en els quals apareix amb major freqüència:

– Lluç, pot arribar al 95% dels exemplars.

– Verat, 87%

– Sorell, 67%

– Abadaget, 62%

Tot i això, segons informa l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, “totes les espècies de peix, altres vertebrats marins i cefalòpodes poden estar parasitats, també els peixos migratoris d’aigua dolça o salada i les anguiles. Cap de les zones marítimes de pesca pot considerar-se lliure de larves d’anisakis marí”.

En el cas del salmó de l’Atlàntic, les autoritats consideren que “el risc de contagi és insignificant quan els salmons es crien en gàbies flotants o en tancs en el terra i es nodreixen amb aliment que no conté paràsits vius”.

No hem de patir amb els mol·luscos com els musclos, les cloïsses o les escopinyes, ni amb els peixos salats i assecats de la manera tradicional, com el bacallà.

Per a identificar l’anisakis amb més facilitat, cal fixar-se en la cavitat abdominal. Per a evitar el contagi, sempre que es preparin plats amb peix cru o poc fet, com ara carpaccio, cebiche, escabetx, fumat fred, sushi, seitons amb vinagre, etc. s’ha de congelar el peix durant cinc dies o bé comprar el peix congelat si el frigorífic té menys de tres estrelles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa