Vadegust
Els pastissers catalans confien vendre un milió de tortells de Reis

Els obradors de les pastisseries de tot Catalunya ja treballen de forma intensa per poder servir els tradicionals tortells de Reis. I el Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que enguany a Catalunya es vendran un milió de tortells de Reis, una xifra similar a la de l’any 2019. Tot i les restriccions, confien que la gent mantindrà la tradició, i comprarà el producte artesanal per gaudir-ne els dies 5 i 6 de gener.

Tot i aquestes previsions optimistes, des del Gremi asseguren que, en molts casos, la mida dels tortells serà més petita per la restricció imposada pel Govern en la xifra de participants a les reunions.

Massapà i fruita confitada, el triomfador

El tortell de massapà i fruita confitada tornarà a ser el més venut, tot i que el Gremi assegura que cada any creix l’interès pels farciments de nata, crema o trufa. També hi haurà establiments que apostaran per innovar i incorporar nous sabors com ara de tiramisú o cafè.

L’encariment dels ingredients i l’electricitat ha fet que el preu s’apugi lleugerament respecte l’any passat, un 2% o 3% respecte l’any passat.

Tortell de Reis | Europa Press
Tortell de Reis | Europa Press

Una tradició de fa molts anys

El costum de menjar aquest tortell els dies 5 i 6 de gener es remunta a la tradició catòlica per commemorar l’arribada dels Reis d’Orient, tot i que també es creu que té arrels paganes. De fet, l’origen se situa a les festes d’hivern que feien els romans, on se servien unes coques amb figues, dàtils i mel. Va ser al segle III d.C. quan es va introduir la fava, símbol de prosperitat i fertilitat.

El costum va quedar molt arrelat a França, on al segle XVIII un cuiner va voler sorprendre Lluís XV introduint una moneda d’or dins el tortell. Des de llavors, la sorpresa més preuada és la moneda (que després seria una figureta) i no pas la fava, convertida en un símbol negatiu. La tradició diu que qui troba la figura del rei, lluirà la corona, mentre que si es fa amb la fava en la seva porció de pastís, haurà de pagar el dolç de l’any següent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa