Vadegust
El Pa de Sant Jordi: les quatre barres en una llesca 

Va ser el meu pare qui va inventar el Pa de Sant Jordi per una petició del Gremi de Flequers”, explica a Vadegust Georgina Crespo, la quarta generació de la centenària i emblemàtica Fleca Balmes (Barcelona), on s’elaboren pans sense pressa, amb llargues fermentacions i amb una massa mare natural pròpia. 

Aquest any, però, ha estat Emili Feliu, la quarta generació d’una família fornera que fa anys que està al capdavant de l’emblemàtic Forn Sant Josep (Barcelona), qui ha guanyat la sisena edició del concurs millor Pa de Sant Jordi. “Des dels inicis del concurs que hi hem participat i és el segon cop que guanyem. Per a nosaltres és un autèntic honor formar part d’aquesta tradició catalana que neix fruit de l’esforç d’un mestre forner com va ser Eduard Crespo”, diu Feliu, a Vadegust. El forner del Sant Josep es mostra sorprès per les vendes d’enguany, que els han “deixat sense existències de Pa de Sant Jordi des de primera hora del matí”.

Pa de Sant Jordi del Forn Sant Josep | Instagram @forn_sant_josep

Tal i com indicia el Gremi de Flequers, el guanyador del concurs compareixerà, durant la diada de Sant Jordi, davant el president de la Generalitat de Catalunya en l’entrega de l’ofrena del pa de Sant Jordi, com a símbol per recordar que mai els faltarà aquest aliment a Catalunya.

Així és el Pa de Sant Jordi

El Pa de Sant Jordi és un pa rodó de quart de quilo que representa els colors de la senyera, gràcies a la seva combinació d’una pasta de formatge emmental, sobrassada i nous. Ara, aquesta especialitat amb més de trenta anys d’història, s’ha consolidat com un aliment imprescindible a consumir durant la diada i es troba a totes les fleques agremiades durant les vigílies de la festivitat. “Per a la bona elaboració d’aquest pa, cal que no hi hagi cap additiu perquè era una de les prioritats de la recepta original”, recorda Crespo. 

Tot i que la recepta del Pa de Sant Jordi va néixer a Barcelona, la tradició de fer aquest pa ja s’ha estès a tot Catalunya. En aquest sentit, el mestre forner de la Pastisseria Larrosa (Flix), Pau Carranza, comenta, a Vadegust, que aquest pa “sempre ha rebut molt bona acollida per la gent del poble” i que “és un símbol de producte d’alta qualitat”, gràcies al seu procés d’elaboració. “Matèries primeres de molta qualitat, repòs en fred, massa mare natural, estèticament el més perfecte possible, sense colorants, bona cocció,… al final tots els petits detalls són molt importants”, expressa Carranza.

Pans de Sant Jordi a la Fleca Balmes | Júlia Gamissans

Els flequers coincideixen que el fet que enguany la diada de Sant Jordi caigui en diumenge els pot perjudicar una mica les vendes, ja que es tracta del dia festiu pels forns de pa. Tot i això, els tres forners es mostren molt optimistes amb les vendes i calculen fer més de 500 pans. “La gent ja ha vingut a comprar-los perquè, qui segueix la tradició, ja no pot fer-ho sense una llesca del Pa de Sant Jordi”, conclouen. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa