Vadegust
No cal llençar l’oli de les llaunes de tonyina: reutilitza’l així

Són molts els que quan obren una llauna de tonyina no saben què fer-ne amb l’oli i l’acaben llençant. I ‘La Vanguardia‘ explica alguns dels motius pels quals no hauríem de desfer-nos d’aquest oli, i també com el podem reutilitzar. En primer lloc, es desaconsella totalment tirar qualsevol tipus d’oli, usat o no, al sistema de clavegueram, perquè no és reciclable i resulta perjudicial per al medi ambient. El que cal fer, si no volem aprofitar-lo, és portar-ho a un punt de recollida, igual que es fa amb el que sobra de fregir per exemple.

A més, aquest líquid, anomenat de govern, és un oli totalment comestible i es pot consumir sense cap mena de problema, tirant-lo directament al plat que anem a elaborar amb ell, o a posteriori en alguna elaboració, en cru o cuita. Els usos que se li poden donar són del tot variats i serveixen tant per a incorporar a una maionesa, que donarà intensitat a l’amanida russa, a una vinagreta o simplement amanir amb ell una amanida verda.

Gnochis amb cloïsses, on es pot posar l’oli de la llauna de tonyina | Pixabay

Els cuiners ho recomanen també per a preparar el sofregit d’una pasta, d’un guisat de patates, d’un arròs i fins i tot d’un pilpil. Es pot tirar també sobre una pizza o en el pa d’un entrepà. Això sí, es recomana fer-lo en preparacions que incorporin peix perquè els sabors resultin compatibles.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a gener 20, 2022 | 13:39
    ciutadà gener 20, 2022 | 13:39
    Aixó, a casa ho hem fet sempre. No és cap descobriment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa