Nestlé s’ha vist obligada a retirar dels supermercats gelats que contenien més òxid d’etilè -un compost químic cancerigen- del que està permès. Segons publica el diari ‘Ara’, han hagut de treure dels punts de venda cons Extreme de nata i maduixa i de vainilla i caramel. “Volem comentar-vos una alerta que hem rebut per presència d’òxid d’etilè a l’estabilitzant procedent de Turquia lygomme FM 4605 en gelats. La vostra empresa és al llistat de distribució”, diu el missatge que va enviar Nestlé als supermercats després que França anunciés que retirava diferents marques de gelats del mercat.
Fa aproximadament un mes, la marca, que és la companyia alimentària més gran del món, va reconèixer en un document intern que més del 60% dels productes que produeix i ven no són saludables. L’anàlisi d’aquest document deixava fora els productes de nutrició infantil, menjar per a animals, cafè i nutrició mèdica.
L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va detectar fa unes setmanes residus tòxics en estabilitzants per a gelats i va demanar a Consum que aclarís quins lots, marques i sabors s’haurien vist afectats. Ara se sap que Nestlé és una d’aquestes marques. Les restes d’aquest òxid d’etilè es trobarien en un additiu E410, goma de garrofín o garrofa, un producte molt utilitzat com estabilitzant en gelats.
D’altra banda, segons explica l’ARA, les empreses afectades encara no han llençat el menjar que van retenir als magatzems de distribució i estan intentant demostrar que la quantitat d’òxid d’etilè que contenen els seus productes no supera els límits establerts per la Unió Europea o que -com que els gelats no són un aliment de consum diari com ho podria ser la carn, el peix o el pa- no acumularien prou òxid d’etilè al cos humà per ser perjudicials.