La matinada d’aquest dijous s’ha apagat una de les veus més lúcides i apassionades de la gastronomia catalana. Paco Solé Parellada, propietari del llegendari restaurant 7 Portes de Barcelona i catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha mort als 80 anys. La notícia l’ha fet pública l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, de la qual n’era membre actiu.

Una vida entre la cuina i l’acadèmia
Nascut el 1944, Solé Parellada es va criar entre els fogons de dues institucions: el 7 Portes i la Fonda Europa de Granollers. Fill de restauradors, va entendre des de petit el sacrifici i la dedicació que requereix el món de la restauració. Tot i formar-se com a enginyer industrial i exercir com a vicerector a la UPC, mai no es va allunyar de la passió per la cuina ni del compromís amb el patrimoni culinari del país.
Va impulsar, amb l’editorial Barcino, la col·lecció Receptaris històrics de la cuina catalana, un projecte de recuperació de textos medievals i antics. Entre les obres més destacades hi ha el Sent Soví i, més recentment, el Manuscrit de Joana Caules (1750), on reivindicava l’origen menorquí de la maionesa. Aquest treball de recerca mostrava