Vadegust
Els millors cinc Olis d’Oliva Verge Extra catalans
agraph -->

La primera edició dels Premis Barcelona Catalunya Selecció organitzats per l’Associació de Micro Productors d’Oli de Catalunya (AMPOC) s’ha celebrat presencialment al Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya. L’esdeveniment, que té com a principal objectiu encoratjar la producció d’oli català, ha reconegut els cinc millors Olis d’Oliva Verge Extra produïts per petits productors d’arreu de Catalunya.

En aquesta primera edició, els Premis Barcelona Catalunya Selecció han congregat a petits productors d’arreu de Catalunya. De tots aquests candidats, només els cinc millors olis d’oliva verge extra han resultat premiats:

Foto de grup | Cedida

Criteris de selecció dels premiats

Una de les peculiaritats d’aquests premis està relacionada amb la innovació en el procés de selecció dels guanyadors, ja que són els primers guardons de Catalunya que, més enllà del tast organolèptic, han tingut en compte el maridatge de l’oli amb el menjar, les varietats autòctones o el cultiu ecològic, biodinàmic  o natural alhora d’escollir els premiats. A més, també s’ha valorat el desenvolupament d’aromes, l’òptima modulació del polifenols i la màxima expressió potencial segons la varietat.

En quant als participants, el concurs inicialment estava obert a tots els productors catalans que produeixen Oli d’Oliva Verge Extra a Catalunya. El primer cribratge va ser a  càrrec de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i del Panell de Tast Oficial de Catalunya, organitzacions responsables de triar els deus verges extra semifinalistes classificats per a la segona fase del concurs, així com un màxim de 100 olis que formaran part de la Guia Catalunya Selecció, un llibret que inclourà els millors Olis Verges Extra produïts a Catalunya i els seus maridatges recomanats per xefs catalans. En aquesta primera ronda, la puntuació es va realitzar mitjançant la fulla de tast oficial Mario Solinas amb una escala màxima de 100 sobre 100.

La segona fase del concurs ha consistit en un maridatge amb menjar a càrrec de la Fundació Alícia, centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina. Els 10 verges extra semifinalistes han estat tastats juntament amb els dos plats proposats per la fundació. Cuiners i representants del Panell de Tast Oficial de Catalunya han exercit com a jurat. El maridatge ha estat valorat amb una puntuació quantitativa que s’ha sumat a la obtinguda en la primera fase i ha donat lloc als 5 premiats.

Cal destacar que, amb l’elecció dels 5 millors verges extra catalans, entra en joc la segona part del premi. Durant tot l’any, a diferents restaurants d’arreu de la geografia catalana es podran degustar els cinc olis guardonats maridats amb una proposta genuïna feta pel xef del restaurant. Els clients votaran les propostes i el maridatge que més vots obtingui, per decisió popular, serà el Millor Oli d’Oliva Verge Extra de l’any reconegut com Premi Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa