Hi ha molts tipus de cafè: instantani, en càpsules, en gra… Però el cafè molt és el que més es ven, tant en la modalitat de cafè natural com de barreja, és a dir, combinat amb torrefacte per a obtenir un cafè fosc, de sabor fort i amarg, com tradicionalment el prenen els consumidors espanyols.

Comparació de 25 cafès molts

Ets aficionat al bon cafè? Pots comprar-lo en una botiga gurmet, però també hi ha cafès de qualitat en el supermercat. L’OCU ha analitzat 25 cafès molts, entre els quals hi ha 13 de torrat natural i 12 de barreja.

Els resultats de l’anàlisi ens revelen que:

  • Els productes compleixen la normativa sense problema, tant en etiquetatge com en composició.
  • Quant a contaminants, no es detecta presència de micotoxines (Ocratoxina A) i els valors d’acrilamida estan per sota del màxim recomanat.
  • La majoria de les valoracions del tast, realitzades per experts professionals, són bones o molt bones en aroma, sabor, intensitat, color, etc.
  • En l’etiquetatge, trobem a faltar informació sobre l’origen i la varietat del cafè, la seva absència és pràcticament generalitzada. No obstant això, en la majoria dels productes sí que trobem informació interessant per al consumidor, com les característiques sensorials del producte (intensitat del cafè, cos, persistència…) o el tipus de cafetera més adequat per a la seva preparació.
  • La quantitat de material d’envasament és molt menor al qual utilitzen les càpsules, encara que també poden observar-se diferències entre les marques.
  • La banda de preus és àmplia, amb diferències especialment pronunciades entre les marques de distribuïdor (més econòmiques) i les marques pròpies. Els productes més cars no són necessàriament els millors: alguns productes amb preus alts obtenen bona valoració, mentre que d’altres estan en la cua de la classificació.
Cafè molt | OCU

Cafè natural o de barreja: amb o sense sucre?

Quan anem al súper a comprar cafè molt, podem triar entre cafè natural i cafè barreja (cadascun té, a més, la seva versió descafeïnada). Saps quina és la diferència entre natural i barreja? La clau està en el torrat.

El cafè es conrea en moltes parts del món: Llatinoamèrica, Àfrica Central, l’Índia… El cafè cru (cafè verd) s’exporta al país on es consumirà i és en el lloc de destinació on es torra i s’envasa per al seu consum. Els torradors barregen diversos tipus de cafè i els torren al gust dels consumidors locals.

A Espanya hi ha tradició de torrefactar el cafè: això consisteix a afegir sucre durant el torrat (fins a 15 kg de sucre per 100 kg de cafè verd). Per efecte de la calor, el sucre caramel·litza i embolica al gra, que queda brillant, de color més fosc, gairebé negre, i el cafè té gust més fort i amarg.

Quan el gra cru es torra sense més, s’obté el que coneixem com a cafè de torrat natural. D’aquest tipus són 12 dels productes analitzats per l’OCU.

El cafè barreja és una combinació de cafè natural i torrefacte. En la llista d’ingredients indiquen “cafè i sucre”. La majoria dels cafès barreja són meitat i meitat, però també es combinen en altres proporcions: 70% natural i 30% torrefacte, 80% i 20%… En l’anàlisi h ha 13 cafès barreja.

Grans diferències en el contingut de cafeïna

Tots els cafès analitzats contenen cafeïna (cap és descafeïnat), però la proporció de cafeïna és molt diferent d’uns productes a uns altres. Per què?

La quantitat de cafeïna depèn sobretot:

  • de la varietat de cafè emprada: el cafè Robusta té més cafeïna que el cafè Aràbiga, fins al doble;
  • del grau de molta: en general, com més fi és el gra, major extracció de components es produeix i, per tant, més cafeïna;
  • del grau de torrat: com més lleuger, més clar, és el torrat, més cafeïna conté;
  • altres factors condicionants són la temperatura de l’aigua i la quantitat d’aigua que passa.

En l’envàs no trobaràs la dada: l’OCU ha analitzat la quantitat de cafeïna en el laboratori i ha calculat quanta cafeïna hi ha en una tassa estàndard preparada amb 8 grams de cafè (una cullerada sopera). La majoria dels cafès contenen entre 176 i 184 mg de cafeïna/tassa, encara que hi ha diversos productes que tenen una mica menys i uns quants una mica més.

Els extrems els trobem en:

  • Fortaleza natural: 144 mg de cafeïna/tassa
  • Oquendo natural: 224 mg/tassa

Et passes de cafeïna?

La cafeïna és un estimulant que no convé prendre en excés. L’EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària) estima que la ingesta de fins a 400 mg de cafeïna consumida al llarg del dia en individus sans no té efectes perjudicials en la salut. Però atenció, si normalment prens dues tasses al dia, tria bé el cafè que tingui menys cafeïna per a no superar la quantitat recomanada:

Amb la segona tassa d’alguns cafès barreja (Marcilla, Toscaf i La Estrella), ja s’aconsegueixen els 400 mg diaris.
I amb alguns cafès naturals (Oquendo, Bonka i Marcilla), dues tasses sobrepassen la quantitat recomanada!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa