L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha realitzat una anàlisi de 39 marques d’Oli d’Oliva Verge Extra (AOVE). Les anàlisis de laboratori assenyalen que 2 de les 39 marques analitzades, Olivar de Segura (envàs PET 1 l) i Borges (envàs PET 1l), no compleixen els requisits del Reglament Europeu que regula la comercialització de l’oli i no són Oli d’Oliva Verge Extra, sinó una categoria inferior, Oli d’Oliva Verge (AOV) que és més barata. Els resultats íntegres de l’estudi es publiquen en el número de novembre de la revista OCU-Compra Maestra.

L’OCU ha enviat a un laboratori especialitzat 39 mostres per a analitzar l’autenticitat, qualitat del fruit, acidesa i conservació. A més, per a determinar la categoria comercial “extra” s’ha realitzat l’anàlisi organolèptica que exigeix la legislació. D’acord amb aquest procediment, l’OCU denuncia que dos dels olis analitzats, Olivar de Segura (PET 1 l) i Borges (PET 1 l) s’etiqueten com a verge extra, quan en realitat es tracta de només verge.

La normativa europea regula les condicions de comercialització de l’oli d’oliva i els requisits que han de complir cadascuna de les categories per al seu correcte etiquetatge. Es tracta d’un reglament europeu d’aplicació directa, que estableix que per a determinar si un oli reuneix els requisits necessaris per a ser qualificat com a verge extra, ha de superar una prova sensorial a través d’un panell acreditat i sota una metodologia concreta que estableix el propi reglament. Els resultats del laboratori de les diferents anàlisis realitzades acrediten que les mostres d’aquestes marques no superen aquest tast i, per tant, no poden ser qualificats com a oli d’oliva verge extra.

Una dona mira ampolles d’oli d’oliva al supermercat | OCU

Les marques assenyalades etiqueten el seu producte com AOVE, quan en realitat, d’acord amb els resultats de les diferents anàlisis, es tracta d’una categoria inferior. Per això l’OCU ha denunciat a les marques davant les Comunitats Autònomes competents en la matèria. Tot i això, adverteix que no es tracta d’un problema que afecti la salut pública perquè tots els olis analitzats compleixen els requisits de la normativa per a ser comercialitzats, això sí, en categories diferents.

L’OCU destaca que els resultats d’aquest estudi són notablement millors que els realitzats amb anterioritat. Només 2 de les 39 marques analitzades incompleixen la normativa d’etiquetatge i les anàlisis descarten en totes les marques la barreja amb altra mena d’olis. Alhora, demana a les Administracions implicades que augmentin les inspeccions i sobretot les sancions a les empreses que incompleixin la normativa.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Groc a octubre 27, 2021 | 19:29
    Groc octubre 27, 2021 | 19:29
    Quriós l'OCU ,llets i olis catalanes denuciats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa