Vadegust
El català Lluc Crusellas competirà per ser el millor xocolater del món

L’osonenc Lluc Crusellas té un gran repte al davant: convertir-se en el millor xocolater del món en la final del prestigiós concurs internacional World Chocolate Masters (WCM), que se celebrarà a París l’any vinent. Aquest jove de 25 anys de Santa Eulàlia de Riuprimer fa uns dies que va aconseguir proclamar-se millor xocolater de l’Estat -en una competició que va tenir lloc a Gurb-, i a la gran final haurà de competir amb pastissers de 18 països del món. “Allà hi haurà els meus referents, és una cosa molt gran, que exigeix molta més preparació i vuit proves complexes; però no aniré allà a gaudir sinó a guanyar i a per totes”. Així de convençut es mostra Crusellas, que actualment treballa a la pastisseria del Carme de Vic, que pertany al grup Pavic.

El xocolater té molt clar que “aquí no hi arribes sol”, fent referència als seus companys de l’obrador, però també a l’equip de dissenyadors de Barcelona amb qui ha col·laborat per poder fer recreacions 3D i portar el disseny “al límit”. A més, Crusellas avisa que la preparació i la constància són dos elements imprescindibles per poder proclamar-se com a millor xocolater del món:  “Amb vuit hores has d’ensenyar el que has estat preparant durant vuit mesos“, recalca. La pressió també hi juga un paper molt important.

Però per a ser el millor xocolater del món no n’hi ha prou amb entendre de pastisseria. També cal preocupar-se del disseny i de la comunicació, i de que tot quedi perfecte. “Tens un temps molt limitat i tot ha de quedar perfecte i hi ha molta feina al marge de la pastisseria”, destaca Crusellas. Les bases del concurs encara no han sortit, i no ho faran fins el mes de gener, però ell creu que seguirà la línia d’anys anteriors, i, per tant, haurà de superar proves com ara l’elaboració d’un bombó, un ‘snack’ per emportar, un pastís o una tauleta de xocolata. Però es que la feinada no es queda aquí, s’hi ha de presentar també el packaging del producte, el disseny, la vaixella, etc.

Lluc Crusellas amb diversos pastissets fets per ell | Instagram @lcrusellas

L’obra que li va permetre guanyar la final estatal és una escultura de xocolata que s’inspira amb la forma d’espiral de l’ADN i motius florals. Però no va ser gens fàcil: va haver-la de fer 18 cops i una dotzena de vegades es va trencar mentre buscava el límit de la fragilitat. Però Crusellas ja té la vista posada en la final de París: “Ara toca treballar elements i temàtica nova“, assegura. La competició no té una dotació econòmica, però el xocolater té molt clar que és una gran oportunitat professional pel seu prestigi.

La competició va néixer l’any 2005 i es fa cada tres anys, tot i que la pandèmia va obligar a posposar l’edició del 2020 a aquest any. Amb ella, es reivindica l’artesania combinada amb la ciència, el disseny i la tecnologia i vol ser un aparador de les noves creacions i tendències.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa