Vadegust
Jordà demana al govern espanyol que obri nous mercats de cereals

Continuen les conseqüències de la guerra a Ucraïna. Arran de la paralització de les importacions que ha provocat la invasió russa d’Ucraïna, a consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha anunciat aquest divendres que demanarà al ministre d’Agricultura, Luis Planas, la necessitat d’obrir nous mercats on poder comprar cereals, com ara els mercats d’Estats Units i de països sud-americans. Segons la consellera, és “prioritari obrir nous mercats per a la importació de blat de moro i també permetre l’ús de fertilitzants orgànics per fer front a la pujada del preu del fertilitzant mineral que ha estat d’un 180%”.

A més, en la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural que les comunitats de l’estat i el Ministeri d’Agricultura mantindran dimecres vinent, 16 de març, Jordà també reclamarà que s’apliqui de manera “estricta” la Llei de la cadena alimentària per vetllar per uns preus justos per als productors, l’allargament del termini del retorn dels préstecs de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i la posada en marxa d’ajuts directes per assumir l’increment de preu de matèries primeres i costos energètics als sectors ramaders, pesques i d’indústria agroalimentària d’afectats.

Un camp de cereals dels secans occidentals de Lleida | ACN
Un camp de cereals dels secans occidentals de Lleida | ACN

També posarà sobre la taula la flexibilització dels criteris de la PAC per utilitzar totes les superfícies possibles per al conreu del cereal i la reducció de taxes portuàries dels ports de titularitat de l’Estat als vaixells importadors de cereal, a més de reclamar un replantejament global del model d’assegurança agrària i un ajut al gasoil agrícola com el que l’Estat va aplicar l’any 2005.

Escalada de preus i afectacions de mercats

Catalunya és un importador preferent del cereal ucraïnès. Actualment, el trànsit ferroviari i marítim de mercaderies a través d’Ucraïna està tancat. Un 21,77% del total de cereal importat a Catalunya és d’Ucraïna. Dins els diferents tipus de cereals (blat i mestall, sègol, ordi, civada i blat de moro), Ucraïna és el principal proveïdor de blat de moro a Catalunya: 35,73% del volum total d’importacions per valor de 222 M€. El sègol rus i ucraïnès suposa un 31% de les importacions de sègol a Catalunya. El primer proveïdor és Polònia (37%), Rússia n’és el segon (25%) i Ucraïna el cinquè (6%).

Una màquina recol·lectora segant el blat d'una finca a Arbeca | ACN
Una màquina recol·lectora segant el blat d’una finca a Arbeca | ACN

“De moment, ha arribat més quantitat de cereal de la que hauria arribat en un any normal, però no per estar tranquils”.Sembla que hi ha cereals per unes setmanes, però no per mesos“, ha afegit la consellera.

Aquesta espiral alcista de preus de les matèries primeres, conjuntament amb l’increment dels costos energètics (electricitat i petroli) i dels fertilitzants, impliquen un tensionament del sector ramader català (porcí, aviram i boví). Per tot plegat, Jordà ha qualificat de “tempesta perfecta” la situació que viu el sector.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa