Vadegust
JARC exigeix que es garanteixi el transport de mercaderies agroalimentàries

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha demanat al Departament d’Acció Climàtica que posi en marxa mesures per garantir la circulació de mercaderies relacionades amb la indústria agroalimentària. Ho fa després de l’anunci que algunes empreses com Lactalis o Danone han fet advertint que hauran d’aturar la producció en qüestió d’hores perquè no disposen d’envasos a causa de la vaga dels transportistes.

JARC proposa crear un canal de seguiment d’incidències directe i garantir la circulació dels camions amb totes aquelles mercaderies relacionades amb l’alimentació amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra. A més, el sindicat assegura que en moltes granges ja s’ha hagut de sacrificar bestiar pel “desorbitat” encariment del pinso, l’energia i el combustible.

La problemàtica del preu de la llet

Segons JARC, els ramaders no poden assumir més pèrdues ja que actualment ja perden 100 euros per cada 1.000 litres de llet. Així, en una explotació eficient cada vaca produeix 32 litres per vaca al dia. Si una explotació mitjana a Catalunya té 191 vaques, perd entre 488, 96 i 608 euros al dia, que al mes representa entre 14.668,8 i 18.240 euros menys del preu que li costa produir-la. Això sense tenir en compte els costos d’alimentació dels animals de reposició i nounats, que són a l’explotació, però no produeixen.

Per revertir aquesta situació els ramaders haurien de percebre un preu amb un marge suficient per sobre del cost de producció, que fa uns mesos s’havia establert que era de 0,40 euros el litre, però hores d’ara se situa en 0,45 euros el litre. Aquesta última xifra és la que la sectorial de la llet de JARC considera que hauria de constar com a mínim en els contractes que entrin en vigor al mes d’abril, amb una vigència curta si és necessari, d’entre un i tres mesos, per actualitzar-lo si cal, en funció dels costos de producció més endavant. L’entitat ha demanat al Departament que permeti la recollida de la llet malgrat que no estiguin signats els contractes, com a mesura excepcional i mentre duri la negociació del preu.

L’organització també reclama al Departament que actualitzi el preu que l’Observatori de preus marca com a referència per la llet, perquè amb la crisi de preus de matèries primeres, de l’energia i del combustible, agreujada pel conflicte bèl·lic a Ucraïna, han quedat totalment desfasats. El Govern, per altra banda, hauria d’establir mesures efectives per garantir que cap contracte se signés per sota d’aquest preu, segons JARC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa