Molt s’ha escrit sobre el pa amb tomàquet al llarg de la història. Però més s’està escrivint darrerament des que Rosalía ha dit com li agrada a ella menjar-se’l. Tot va començar quan la cantant va fer una piulada a Twitter fa uns dies dient: “Diga’m alguna cosa que volguessis saber i que encara no m’has preguntat”. I una usuària de la xarxa social va respondre: “Com et prepares el pa amb tomàquet, reina? Li poses all?”. I la resposta de la cantant de Sant Esteve Sesrovires va ser del tot contundent: “Sense all”.
Aquesta afirmació de Rosalía ha generat un intens debat a les xarxes socials, i ha dividit el món entre els que estan a favor de posar all al pa amb tomàquet i els que hi estan radicalment en contra. I el programa Versió RAC1 ha fet aquesta mateixa pregunta al cuiner Nandu Jubany, que ho té molt clar.

L’ordre dels ingredients i el tomàquet
“Quan parlem de pa amb tomàquet jo penso en un bon pa de pagès refregat amb tomàquet de penjar, oli i sal. Però no amb all. Si hi posem all això seria més aviat una torrada, no el clàssic pa amb tomàquet”, ha dit sense dubtar-ho el conegut xef.
Però aquest no és el final de la història. Perquè encara hi ha un altre debat. El primer, sobre l’ordre dels ingredients, i el segon, sobre el tomàquet. Per a Jubany, “l’ordre ideal seria primer l’oli i després la sal, si pot ser, sal Maldon. Ho faig així perquè l’oli provoca, precisament, que la sal s’hi agafi millor”.
I, finalment, sobre el tomàquet, ha constatat: “Al nostre restaurant de Singapur tenim el problema que el tomàquet d’allà no és bo. Agafem el millor que hi ha i el passem pel túrmix o el ratllem. Sempre serà millor que una làmina de tomàquet, com et posen a Madrid”.